Az oltásmutyi olyan méreteket öltött, hogy már az egészségügyi miniszter is összevonta a szemöldökét

Végre elrendelték az oltásközpontok ellenőrzését. Ideje volt.

Hirdetés

Az egészségügyi miniszter rájött, hogy nem ártana végre az országos oltáskampány területi koordinátorainak a körme alá nézni, miután kiderült, januárban több mint ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást úgy, hogy közben csak a immunizálási akció harmadik szakaszában kellett volna sorra kerüljenek. Egészen pontosan 1353 személyről van szó.

Mindig akad korrigálnivaló, de Románia nem is áll rosszul a folyamattal a miniszter szerint: ha azt nézzük, hogy ezer lakosra hány beoltott személy jut, Románia az első tíz ország közt van az Európai Unióban. A friss adatok alapján szerdáig már 530 ezren beoltatták magukat az országban.

Vlad Voiculescu szerint nem kizárt, hogy egy pár hiba is becsúszott a nyilvántartásba, de az a valószínűbb, hogy egyesek soron kívül adatták be maguknak a vakcinát – természetesen mi is erre tippelünk.

A jelenség nem egyedi amúgy, emiatt több európai országban is kirobbant egy pár botrány, mi is írtunk már ilyen esetről, a román egészségügyi minisztérium viszont csak most, a kampányrajt után egy hónappal döntötte el, hogy ellenőröket küld az oltásközpontokba, ha már ennyien sunnyognak befele a hátsó ajtón.

Ez az egész már csak azért is ciki, mert az oltáskampány épp akadozik, mert nincs elegendő vakcina: kedden arról írtunk, hogy egyes kategóriák beoltását már is el kell halasztani, mivel a gyártó csak a beígért adag felét szállította le.

Hirdetés

Kedden egyébként Florin Cîțu miniszterelnök arról beszélt, hogy Románia hetente 14 ezer dózist kap a Moderna által gyártott védőoltásból – az első adag január 12-én érkezett –, az oltásközpontok azonban ebből egyetlen fiolát sem láttak még, annak ellenére sem, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcinából épp kevés van. „Ez egyelőre még túl kevés, ezért nem használtunk belőlük, de nem kizárt, hogy a jelenlegi helyzetben szétosztjuk majd” – mondta a miniszterelnök.

A kampányt irányító Valeriu Gheorghiță korábban azt mondta, a Moderna-féle vakcinát várhatóan február elsejétől fogják használni.

Hirdetés