Az amerikaiak a szánkba rágták, hogy milyen tankokat akarunk tőlük vásárolni

Lengyelország különben már aláírta a szerződést a modern amerikai páncélos fegyverek beszerzésére.

Hirdetés

Jelenleg (május 18–20. között) zajlik Bukarestben a Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022, Kelet-Európa legnagyobb haditechnikai kiállítása, annak is a 8. kiadása. Ott pedig az egyik legnagyobb amerikai fegyvergyártó óriásvállalat, a General Dynamics standja olyan félreérthetetlen üzenetekkel van körbeplakátolva, amiből a kormány már sejtheti, hogy milyen tankokat kell majd beszereznie a közeljövőben.

„Abrams pentru România”, vagyis „Abrams Romániának” – áll az öles felirat egy tank képei, illetve a róla készült videófelvételek fölött, nem is olyan diszkréten jelezve, hogy ezt a tanktípust ajánlják melegen megvásárlásra, ez a páncélos fegyver ugyanis „A jövő technológiája”, amely „Gyors, határozott elrettentést” tesz lehetővé. General Dynamics egyik leányvállalata egyébként Romániában működik, nálunk szerelik össze a Piranha 5 páncélozott csapatszállító járműveket.

A vállalat képviselői a sajtó érdeklődésére nem kommentálták az üzenetek jelentőségét, de azt elmondták, hogy „az Abrams tankok megérkezése Kelet-Európába jelentős előrelépés lenne a modern hadviselés új korszakában”.

És természetesen ez „csak” egy fegyvergyártó cég, amelynek nyilvánvalóan az az érdeke, hogy eladja a portékáját, de érdemes számításba vennünk, hogy Lengyelország például április 5-ikén írta alá a szerződést 250 Abrams tank beszerzésére 4,74 milliárd dollárért (4,32 milliárd euró), ami azt mutatja, hogy bizony kormányzati érdekek is fűződnek hozzá, hogy modern amerikai tankokat sózzanak rá a kelet-európai szövetségesekre a szomszédban zajló háború feszültségét kihasználva.

A bukaresti hadászati bemutatón egyébként a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) külön standdal van jelen, ahol „bemutatja a nyilvánosságnak a terrorizmus elleni és pirotechnikai beavatkozási eszközeit, valamint egyéb technikai és kommunikációs eszközöket”. Szóval, ha kíváncsi rá, hogy mivel fogják lehallgatni a „kék szemű fiúk”, ha az „Autonómiát Székelyföldnek!” feliratú pólója miatt nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánítják, akkor most Bukarestben a helye!

Hirdetés