Az alkotmánybírák élete olyan stresszes, hogy két veszélyességi pótlékot is kapnak miatta

Hiába, a talárosok élete sem csak játék és mese.

Hirdetés

Nemrég cikkeztünk arról, hogy az alkotmánybírák mesés összegeket kapnak havonta különleges nyugdíj címén, némelyük esetében ez az összeg évente közel 450 000 lej.

Ezt az összeget a hatályos törvények biztosítják számukra, és az alkotmánybírák korábban már arról is döntöttek, hogy ezen törvények alkotmányosak.

Sőt éppen a héten döntöttek arról is, hogy alkotmányellenes az a törvény, amely 85 százalékos különadót vetett volna ki a havi 7000 lej fölötti luxusnyugdíjakra.

Ámde nem ez az egyetlen jövedelemforrás, amely miatt nem olyan rossz a taláros testület tagjának lenni.

Ugyanis az őket érő stressz miatt veszélyességi pótlékot is kapnak.

Mindjárt kettőt is.

Az egyik elnevezése veszélyességi és idegi túlterheltség miatti pótlék, amelynek összege havi bruttó 5660 lej.

A második az ártalmas munkakörülmények miatt jár, amelyek között ismét csak felsorolják az idegi túlterheltséget. Ennek összege 4390 lej.

Mindez a bruttó 29 269 lejes havi bruttó fizetés mellé jár.

Az első pótlékot egyébként minden bíró és ügyész, illetve igazságszolgáltatási alkalmazott kapja, és a bruttó fizetés 25 százalékában állapították meg az összegét.

A második pótlék összegét az alkotmánybírák fizetésének 15 százalékában állapították meg.

Hirdetés

Ezt a bombasztikus nevű munkavédelmi kutatási és fejlesztési központ által elvégzett szakértői vizsgálat alapján kapják.

Az intézet által kiadott szakjelentés szerint az alkotmánybírák azért jogosultak a pótlékra, mert különlegesek és egyediek.

Ez ugyan bármelyik embertársunkra igaz, de hát a szakértők kimondták, hogy a talárosok még különlegesebbek és még egyedibbek, mint a többiek.

A jelentésben az is szerepel, hogy a bírák életében számos stresszfaktor létezik: ilyen a sajtó és a közvélemény nyomása, a megnövekedett munkamennyiség, az intenzív munkatempó, az elvégzendő feladatok bonyolultsága, az, hogy sok időt töltenek számítógép előtt, valamint az is, hogy felborul az egyensúly a munka és a magánéletük között.

Emellett még az is kiemelten stresszes lehet számukra, ha külföldi delegációkkal találkoznak.

És ez még nem elég: további bruttó 1133 lej jár a hivatali titok megtartásáért.

Emellett ingyen szállásra és étkeztetésre jogosultak, valamint napidíjat is kapnak, amikor elutaznak a testület üléseire.

Az alkotmánybíróság elnökének irodája mindezt csak annyival kommentálta: a pótlékok a hatályos törvények alapján járnak.

Amelyek alkotmányosságához természetesen semmilyen kétség nem férhet.

Hirdetés