Augusztusra már száguldoznunk kellene egy partiumi autópálya-szakaszon, de eddig csak a fél százaléka készült el

És még nem tudni, mikor épülhet tovább, bár a kivitelezőt hivatalosan már több mint egy éve kiválasztották.

Hirdetés

Romániában nem csupán a politika, hanem az infrastruktúrafejlesztés világát is a tragikomédia műfajába sorolhatjuk: valahogy nem és nem akar működni ez a fránya autópálya-építés.

Legalábbis ami az akár elátkozott sztrádának és nevezhető észak-erdélyi autópályát illeti: hiába tűnik úgy néha, hogy végre elhárultak az akadályok, és legalább a Nagyváradtól Marosvásárhelyig tartó szakasz elkészülhet végre belátható határidőn belül, valami mindig közbejön.

Ez a helyzet például Bihar megyében, a Bihar község és Bisztraterebes közötti szakasszal is, amelynek legkésőbb az egész, Nagyváradtól Brassóig tartó autópályával együtt legkésőbb 2012-re el kellett volna készülnie, ám még ma is alig épült meg valami belőle.

Pedig még tavaly is úgy tűnt, hogy végre elhárult minden akadály: a sokadik kudarc után a helyi Trameco cég és egy szlovákiai vállalkozás alkotta konzorciummal 2020 júniusában írták alá a 326 millió eurós kivitelezési szerződés, amely értelmében hat hónap alatt meg kellett volna tervezniük a 28,55 kilométeres szakaszt, majd 18 hónap alatt meg is kellett volna építeniük.

Vagyis jövő augusztusra már el is kellene készülnie – ehhez képest még csak a 0,5 százaléka van készen.

Vagyis nagyon kevés az esély arra, hogy jövőre bármi megvalósul az előzetes tervekből.

Az ok: a pályázatot megnyerő cég szerint

rengeteg többletmunkálatot kell elvégezni,

mivel nem sikerült a szakszerű állagmegőrzés.

Az eredeti pályázatot még a 2000-es évek elején elnyerő amerikai Bechtel ugyanis elkezdte építeni a szakaszt, majd amikor elfogyott a pénz, nemes egyszerűséggel abbahagyta a munkát. Így aztán a már építeni kezdett létesítmények hosszú évekig ki voltak téve az időjárás szeszélyeinek, és mivel semmilyen állagmegóvási munkát nem végeztek, olyan leromlott állapotba kerültek, hogy a tavaly győztesként kihirdetett cég szerint az eredetileg elvállaltnál sokkal drágábban tudja csak megépíteni a szakaszt – nagyjából 30 millió euróval kér többet az előre nem látott munkálatok miatt.

Több létesítmény esetében ugyanis az alapozáshoz kiásott gödrök fedetlenül maradtak, a víz került beléjük, így a talaj már nem bírná el az építményeket, ezért meg kell erősíteni.

Hirdetés

Az országos autópálya- és közútkarbantartó társaság (CNAIR) azonban

hallani sem akart arról, hogy több pénzt fizessen, a vita pedig immár közel egy éve tart.

Most annyi fejlemény történt, hogy a CNAIR – amely korábban a szerződés felbontásával fenyegetőzött – az Országos Közbeszerzési Ügynökséghez (ANAP) fordult, azt kérve, próbáljanak jogi és módszertani megoldást találni a helyzetre.

A közbeszerzési hatóság meg is tette a javaslatait, amelyeket az útügyi illetékesek most vizsgálnak, és várhatóan hamarosan eldöntik, mi a teendő.

Bár továbbra is számon tartják a lehetséges megoldások között a szerződésbontás – amely nyomán a kivitelezőt három évre eltilthatnák a közbeszerzéseken való részvételtől –, ebben az esetben

leghamarabb jövő nyáron lehetne kiválasztani a következő kivitelezőt.

A kivitelező azonban optimista, azt mondja ugyanis, hogy a közbeszerzési hatóság nem javasolja a szerződésbontást.

Ami elvileg jó hír lehet – de hogy ebből mikor lesz kész autópálya, azt valószínűleg még az illetékesek sem merik megsaccolni.

A sztrádából egyébként Bihar megyében eddig csupán a határtól Biharig tartó, mintegy 5 kilométeres szakasz készült el, ami sokra nem jó – bár ezzel legalább Nagyváradot sikerült bekötni az európai autópálya-hálózatba.

Hirdetés