Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Araszolgatunk a normalitás felé: ezekkel a lazításokkal kezdődik július

Több résztvevővel lehet családi eseményeket szervezni, és akár éjszaka 2 óráig is nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek.

Hirdetés

Ami pár hónappal ezelőtt még elképesztően távolinak tűnt, szinte észrevétlenül elérhető közelségbe került: a járványszabályok szépen lassan eltűnnek a mindennapi életünkből, talán csak a beltéri maszkviselés kötelezettsége és a védettséget/fertőzésmentességet igazoló okmányok emlékeztetnek még a járvány tombolására.

A július elsejétől életbe lépő újabb enyhítések elsősorban a fesztivál- és más rendezvény-szervezőknek, a családi eseményekre készülőknek, a vendéglátósoknak és a sportolóknak kedveznek, meg persze mindazoknak, akik a felsoroltakkal kapcsolatos tevékenységre készülnek.

Szabadtéri rendezvényeket július 1-től maximum 2 500 résztvevővel lehet szervezni,

azzal a feltétellel, hogy a szervezők mindenki számára biztosítanak legalább 2 négyzetméteres terültet. A belépés azok számára lehetséges:

  • akik beoltatták magukat és eltelt tíz nap a második vakcina óta,
  • akik fel tudnak mutatni egy, legfeljebb 72 órával korábban készült negatív RT-PCR tesztet, vagy egy, legtöbb 24 órával korábbi antigén gyorstesztet,
  • akik átestek a koronavíruson, és a diagnózistól számítva eltelt legalább 15, de nem nem több, mint 90 nap (orvosi papírokkal kell igazolni, pontosan hány nap telt el).

A 2500 feletti szám meghaladása csak akkor lehetséges, ha minden résztvevő oltva van.

Fontos újdonság azok számára, akik esküvőre, keresztelőre vagy más családi eseményre készülnek, hogy

július 1-től kültéren 150 fő, beltéren 100 fő részvételével lehet ünnepelni,

a járványszabályok betartása mellett, amennyiben az adott településen a lakosságarányos fertőzési ráta nem haladja meg a 3 ezreléket. A létszám megállapításakor a 16 éven aluli gyerekeket nem számolják bele a vendégseregbe.

Ha ennél nagyobb bulit csapnánk, egy alternatív megoldást jelenthet az, ha a részvételt az oltáshoz kötjük. Akár háromszáz személy is egybegyűlhet beltéren, azonos feltételrendszerek mellett, mint a fesztiválokon (lásd fentebb).

Hirdetés

Az éjszakai életre vágyók örülhetnek, hogy

a vendéglátóhelyek 2 óráig lesznek nyitva,

a táncos szórakozóhelyek pedig 70 százalékos kapacitással működhetnek. Sportversenyeken a lelátók felét tölthetik meg a nézők, a maximális kapacitással megnyíló edzőtermekben pedig maszk nélkül gyúrhatnak a fitnesz szerelmesei, amennyiben egy főre legalább 7 négyzetméter jut.

A szállásadó helyek is maximumra pörgethetik a vendégfogadást, 100 százalékkal működhetnek, ami igencsak jó hír a turisztikai csúcsszezonban. Szintén pozitív fejlemény, hogy újra lehet vásárokat tartani.

Hirdetés