Arafat belengette a kötelező utcai maszkviselést Romániában

A járványszámok tükrében ezen egyáltalán nem lehet csodálkozni.

Hirdetés

Mindenki tudja: az utóbbi hetekben egymást érik a negatív rekordok, ami a koronavírus-járványt illeti. A hatóságok természetesen reagáltak: a nagy fertőzöttségű településeken korlátozott időre bezártak a színházak, mozik, bárok, éttermek. Olyan felemásnak tekinthető intézkedések is születtek, hogy például az iskolák környékén 100 méteres körzetben kötelező az utcai maszkviselés. Azonban a járványszámok robbanásszerű növekedése arra utal, hogy ez nem elég.

Így aztán eljött a pillanat (csütörtök este), amikor Raed Arafat államtitkár a kamera elé ült és kimondta: hamarosan kötelezővé válhat Romániában az utcai maszkviselés. Egyébként országszerte tanácskoznak a közegészségügyi hatóságok, ugyanebben az ügyben. Kolozsváron például a hírek szerint éppen pénteken hoznak döntést az illetékesek.

Az államtitkár hangsúlyozta (nehogy valaki félreértse): ez nem azt jelenti, hogy na, tessék, Arafat kijelentette, holnaptól minden román állampolgár maszkot visel az utcán. Azt viszont egészen biztos, hogy amennyiben a helyzet továbbra sem javul, a magas fertőzöttségi rátájú helyeken oda fogunk jutni.

Arafat csak ismételni tudta, amit elvileg mindenki tud: a maszk egyrészt megvédi viselőjét az esetleges fertőzéstől, másrészt a környezetét is megvédi abban az esetben, ha ő fertőzött. Az államtitkár arra is buzdított, hogy a polgárok figyelmeztessék a maszkot nem viselőket felelőtlenségükre. Saját történetet is mesélt: lefele liftezett éppen, mikor egy emeleten kinyílt az ajtó és egy maszkot nem viselő hölgy akart belépni. Az államtitkár megkérte, ne lépjen be maszk nélkül. Ha a hölgy mégis megtette volna, neki kellett volna elhagynia a liftet.

És ezt mindannyiunknak meg kellene tenni. Saját érdekünkben, egymásért. Ha már ilyen időket élünk.

Hirdetés