Áprilistól Kolozsváron is elkezdik gyártani az egyik gyógyszert, ami bevált a korona kezelésében

Januárban pedig érkezik egy szállítmány egy másik, Amerikában bevált gyógyszerből is.

Hirdetés

A kolozsvári Terapia egy másik helyi gyógyszergyártó céggel közösen 2021 aprilisától kezdi el a Favipiravir gyártását (Fluguard néven). A gyógyszer – amelyet eredetileg az influenza különféle formáinak kezelésére fejlesztettek ki Japánban, illetve Kínában – a korona Achilles-sarkának számító RNS-polimerázt blokkolja, amely nélkül a vírus képtelen szaporodni az emberi sejtekben, ezáltal nagyban lecsökkenti a betegség időtartamát.

A Terapia igazgatója korábban kifakadt és elmondta, hogy a politikusok ciklusokon át tartó nemtörődömsége és rossz lépései miatt nem tudtak eddig új, a járványban hasznos gyógyszereket gyártani. Úgy tűnik a nyilvános morgolódásnak meglett az eredménye és áprilistól minden adott lesz a helyi gyártáshoz.

Az ország legnagyobb gyógyszergyártója egyben azt is bejelentette, hogy hétfőn megérkezik az utolsó 110 ezer Favipiravir tabletta abból a 770 ezres tételből, amelyet októbertől részletekben hoztak be az országba, és amely összesen 10 ezer koronafertőzött kezelését fedezi. Januártól már havi egymillió adagot importálnak a gyógyszerből.

A Terapia ugyanakkor januárban 10 ezer darab Ivermectint (Ivermectol) is behoz Romániába, és a Covid-kórházaknak adományozza. Az Ivermectin egy már kipróbált és hatékony parazitaellenes gyógyszer, amely azonban a kutatások szerint a koronavírus ellen is hatékony, és amelyet Amerikában már sikerrel alkalmaznak a Covid–19 kezelésében.

Hirdetés