Annyit hoz Kolozsvár konyhájára az Untold, hogy minden bizonnyal még hosszú ideig együtt kell élni vele

Emil Boc polgármester árulta el, mekkora hasznot hajt a gépzenei fesztivál.

Hirdetés

Egy fesztivál sok macerával jár, főleg, ha szinte a város központjában rendezik meg, mint az Untold elektronikuszenei-fesztivált Kolozsváron.

Azonban nem elhanyagolható tényező, hogy szép hasznot is hajthat – és ez a jelek szerint a számos kolozsvári számára fejfájást és álmatlan éjszakákat okozó Untolddal is így van.

A vasárnap zárult fesztivál kapcsán Emil Boc polgármester most elárulta, miért éri meg szerinte, hogy minden évben néhány napra lezárják a Kolozsvár Aréna környékét és a Sétateret.

Az elöljáró elmondta: a Fekete-tenger partján fekvő települések előnyös helyzetben vannak, hiszen – legalábbis az idegenforgalmi szezonban – folyamatosan tele vannak turistákkal.

Kolozsvárnak viszont újra kellett brandelnie magát, hogy

olyan rendezvényeket kínáljon, amelyek oda vonzzák a turistákat.

Ilyen az Electric Castle, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, és a piramis csúcsán ott van az Untold, amelyek segítenek abban, hogy több mint két hónapon keresztül a város a kulturális turizmus fellegvára legyen.

Ez persze nagyon szép, de önmagában nem feltétlenül elég, ha csak ráfizetés van. Nos, az Untold esetében ettől nem kell tartani.

Hirdetés

Boc elmondta, a járvány előtti utolsó évből, 2019-ből származó elemzések szerint a fesztivál

közvetlen és közvetett módon mintegy 50 millió eurós bevételt hozott a városnak.

(Hiszen ne feledjük: a fesztiválozók nem csupán bulikáznak, hanem szállást is foglalnak, étkeznek, vásárolnak, sőt akár a helyi kulturális intézményekbe is ellátogathatnak).

Mivel pedig az idei Untoldra még többen látogattak el, mint a 2019-esre, nagyon valószínű, hogy még több pénzt hoz a város konyhájára.

Vagyis borítékolható, hogy még jó ideig a kolozsváriakkal marad, bármennyire is ellentmondásos a megítélése.

 

Hirdetés