Annyi bírságot kell kiróni a határátlépési nyilatkozat elbliccelése miatt, hogy önkénteseket keresnek a jegyzőkönyvek kiállítására

Arad megyében folyamodtak ehhez az eszközhöz az egészségügyi hatóságok.

Hirdetés

Furcsa problémát kell megoldania az Arad megyei tisztiorvosi szolgálatnak (DSP): annyi bírságot kell kirónia a határátlépéskor kötelező digitális beutazási adatlap (PLF) kitöltését elmulasztókra, hogy egyszerűen nem győzi a személyzet.

Mint ismeretes, a bukaresti hatóságok a koronavírus-járvány omikron variánsa miatt vezették be az űrlapot, amelynek az a lényege, hogy annak segítségével az egészségügyi illetékesek könnyebben ki tudják nyomozni, hogy egy külföldről hazatért fertőzött kikkel utazott együtt, így elvileg az utastársait is tesztelhetik.

Az űrlapot digitális formában, a https://plf.gov.ro honlapra kattintva kell kitölteni vagy a beutazás előtt 24 órával, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor legtöbb a beutazás után 24 órával.

Aki nem tölti ki 24 órán belül, arra automatikusan 3000 lejes bírságot rónak ki.

Aki 15 napon belül kifizeti, annak csak az összeg felét kell befizetnie az államkasszába.

Horea Timiş, az Arad megyei tisztiorvosi szolgálat vezetője elmondta, rengetegen nem töltik ki az űrlapot, nekik pedig már egyszerűen nincs kapacitásuk a bírságról szóló jegyzőkönyvek kiállítására. Ezért hirdetésben keresnek önkénteseket a feladatra. Nem ez az első ilyen kezdeményezés, korábban az epidemiológiai vizsgálatok eredményének országos számítógépes rendszerbe való bevezetésére alkalmaztak önkéntes munkatársakat. Ez viszont valamivel kellemetlenebb feladat.

Mint elárulta,

csak eddig 1700 bírságot róttak ki Arad megyében,

Hirdetés

és folyamatosan kell kiszabniuk az újakat, mivel minden egyes határátlépés külön kihágásnak számít, így aki egy nap vagy egy héten többször is úgy lépte át a magyar-román határt, hogy nem töltötte ki az űrlapot, az minden egyes alkalommal begyűjtötte a bírságot.

Megúszni nemigen lehet, mivel a határrendészet minden, az országba belépő személy adatait átküldi a DSP-nek, így aki 24 órán belül nem tölti ki a nyilatkozatot, már kapja is a büntetést.

Úgyhogy jobb nem elmulasztani.

Hirdetés