Amíg dűlőre jutnak EU-s vakcinaigazolásról, a jelenlegi román oltási papírral utazhatunk külföldre

A rajtuk szereplő QR-kód leolvasásával a határátlépéskor minden szükséges információ elérhető.

Hirdetés

Az úgynevezett digitális zöld igazolás – ahogyan újabban nevezik az EU-s vakcinaútlevelet – pontos részleteit leghamarabb jövő héten mutatják be, de a már most nyilvános adatok szerint nem lesz olyan könnyű lenyomni a tagállami kormányok torkán, mint ahogy arra az Európai Biztosság számíthatott. A legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokkal – vagyis például az orosz vagy a kínai vakcinával – beoltott személyek nem szerezhetnek védettségi igazolványt, ami egészen biztosan vitát fog eredményezni. Főleg, hogy korábban erről szó sem volt.

Eredetileg azt tervezték, hogy a vakcinaútlevelet még nyár előtt bevezetik, már ha sikerül megtalálni a kényes egyensúlyt, hogyan ne legyen diszkriminatív az igazolás, miközben megőrzi eredeti rendeltetését, és biztonságossá, egyszerűvé teszi a tagállamok közötti utazást.

Jó hír, hogy amíg a folyamat tart, a jelenlegi román oltási igazolás felmutatásával lehet külföldre utazni, ugyanis tartalmaz minden olyan információt, melyet a „vakcinaútlevél” is tartalmazna. Raed Arafat belügyi államtitkár ezzel kapcsolatosan elmondta: nem szeretnék, hogy diszkrimináció érje azokat, akik nincsenek beoltva, azokkal szemben, akik már hozzáfértek a vakcinához. Viszont már most vannak olyan országok, melyekbe utazva a beoltott külföldiek megússzák a karantént (feltéve ha megkapták mindkét dózist, és a második beadása óta eltelt 10 nap, illetve a betegségen már túlesett személyek esetében eltelt 30 nap a gyógyulás óta), és vannak olyan országok, ahol még csak tárgyalnak ennek lehetőségéről.

Arafat szerint míg nem dől el a közös európai vakcinaútlevél sorsa, a román oltási igazolást külföldön is elfogadják, mivel rendelkezik egy angol nyelvű QR-kóddal, melynek beolvasása után minden szükséges információ elérhető. Akik esetleg hamisítással próbálkoznának, könnyen lebukhatnak, mert a QR-kódból ez is kiolvasható – állítja Arafat.

Ahogy a héten már szó volt róla, aki már mindkét dózisát megkapta a koronavírus elleni vakcinának, az oltások országos elektronikai jegyzékéből (renv.ro) töltheti le az igazolványát.

Hirdetés