Általános sztrájkkal fenyegetőznek az egészségügyisek, Buzăuban hirtelen mindenki PSD-s lett – hírmix

Șoșoacă pedig addig szájalt a rendőröknek, amíg kapott egy második bírságot is.

Hirdetés

Általános sztrájk kirobbantásával fenyegetőznek az egészségügyi alkalmazottak

Több ezer egészségügyi alkalmazott tüntetett hétfőn Bukarestben valós béremeléseket követelve, az eddig kapott emelések ugyanis messze elmaradtak a várakozásaiktól, még az inflációt sem fedezik. A szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek, ami az amúgy is nehézkesen döcögő romániai egészségügyet jelentősen megbénítaná: az általános sztrájk alatt gyakorlatilag csak a sürgősségi ellátásra szorulókat lesznek kötelesek fogadni a kórházak, minden más beteg várhat a sorára, amíg a kormány érdemben nem hajlandó kezelni a problémát. A pedagógusok nemrégiben tartott általános sztrájkja után ez ismét rengeteg kellemetlenséget okozhat a lakosságnak. A szakszervezetek képviselői várhatóan a hétvégén tárgyalnak az általános sztrájk lehetőségéről.

Változnak az évszakok, eddig PNL-s voltam, immár PSD-s vagyok!

Azt már megszoktuk, hogy a román politikában a párthűség fogalma csak szőrmentén ismert, de akkor is valami zűr lehet a PNL Buzău megyei szervezetének háza táján, mert a 2020-ban liberális színekben megválasztott polgármesterek mindegyike bejelentette, hogy az idei választásokon már a PSD kötelékében indul. Ilyen csoportos átállásra azért még errefelé is ritkán van példa. A PNL buzăui szervezetét az év eleje óta Adrian Mocanu vezeti, aki korábban a PMP megyei szervezetének élén állt. A vezetőségváltás óta mind a 10, 2020-ban még a PNL listáin megválasztott polgármester bejelentette, hogy átigazol a PSD-hez, Lopătari község polgármestere pedig, akit USR-színekben választottak meg 2020-ban, de 2022-ben átigazolt a PNL-hez, időközben úgy döntött hogy a soron következő választásokon ismét az USR kötelékében indul. Úgy tűnik Buzău megyében egyetlen hivatalban lévő polgármester indul egy újabb mandátumért a PNL színeiben: Zărneşti polgármestere, aki különben korábban PMP-s volt, akárcsak a liberálisok megyei szervezetének új vezetője.

Șoșoacă addig szájalt a rendőröknek, amíg kapott még egy büntetést

Mi is megírtuk, hogy az ország szája és torka, a vitás ügyeit rendszerint az ellenfelei halláskárosodását kockáztató üvöltésével elintéző harcos amazon, Diana Șoșoacă szenátor asszony vasárnap 110-zel futott bele a radarba a 40-es tábla mellett, mire kapott is helyben egy csaknem 1500 lejes büntetést, és a vezetői engedélyét is felfüggesztették 90 napra. Csakhogy Șoșoacă egyáltalán nem törődött bele, hogy a törvények rá is vonatkoznak, bejelentkezett élőben a Facebookon, és elkezdte ekézni, szidalmazni, pocskondiázni az őt megállító egyenruhásokat mondván, hogy utasításra cselekedte, és a céljuk csak az volt, hogy a jogosítványa bevonásával megnehezítsék a dolgát a kampányban. Nos a közúti rendőrök a jelek szerint mellre szívták azt a sok ormótlan megjegyzést, amivel őket illette a szenátor asszony, mert hétfőn bejelentették, hogy egy újabb, ezúttal 1000 lejről szóló bírságot is kiállítottak Șoșoacă nevére, mégpedig a társadalmi együttélés, a közrend és a nyugalom szabályainak megsértése miatt.

Hirdetés