Alig egy éve szabadult, most megint a vádlottak padjára ül Liviu Dragnea

Az igazi mocsokságok még csak most fognak kiderülni róla: a DNA szerint szervezett bűnözői csoportot alapított a Tel Drum körül.

Hirdetés

Alig több mint egy éve szabadult, de könnyen visszakerülhet a rácsok mögé Liviu Dragnea, a PSD volt elnöke: elkészült a korrupcióellenes ügyészség vádirata a Tel Drum ügyében, így rövid időn belül ismét a vádlottak padjára állhat. Jól jelzi a dosszié nagyságrendjét, hogy bár az ügyészek munkáját egy váratlanul felbukkanó, bizonyítékokkal teli bőrönd is segítette, négy évbe telt összerakni a vádiratot.

Dragneát szervezett bűnözői csoport létrehozásával, hivatali visszaéléssel és hamis dokumentumok vagy nyilatkozatok benyújtására való felbujtással vádolják, rajta kívül még nyolc személy érintett, akik annak idején a Teleorman megyei tanács vagy a Tel Drum alkalmazásában álltak. Mindannyian egy Dragnea által kitalált és működtetett bűnözői csoport tagjai voltak, aki 2001 és 2017 között azon dolgoztak, hogy minél több országos és európai uniós közpénzt nyúljanak le – foglalható össze röviden a lényeg.

A Tel Drum nevű aszfaltozási vállalat 2001-ig a Teleorman Megyei Tanács tulajdonában állt, amikor viszont Dragnea került az önkormányzat élére, kezdeményezte a cég privatizációját. A Tel Drumot ekkor Dragnea volt osztálytársa Marian Fiscuci vásárolta meg, megteremtve a bizalmas információkhoz is hozzáférő, a közbeszerzési kiírások vagy a szerződések feltételeit bármikor módosítani képes bűnözői csoport működését. A Tel Drum több megyei út aszfaltozási munkálataira is megbízatást nyert, amivel elképesztő összegekhez fért hozzá.

A PSD volt elnökét a Teleorman megyei gyermekvédelmi hivatalnál történt fiktív alkalmazások ügyében, 2019 májusában 3 és fél év börtönbüntetésre ítélték, abból is csak két évet töltött le.

Hirdetés