Ahogy az várható volt: tenyérbemászó stílusban reagált a román külügy az uszító Iohannis-beszédre adott magyar reakcióra

Hozza a formáját a román „diplomácia”.

Hirdetés

A régi nótát fújja a román külügy annak nyomán, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter higgadt üzenetben reagált Klaus Iohannis román államfő magyarellenes handabandázására, amelyben – lévén választási év – azzal próbálta meg lejáratni az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy a képviselőház csak azért tudta hallgatólagosan elfogadni a Székelyföld autonómiastatútumát, mert a PSD összejátszott a magyarokkal, hogy a kezükre játssza Erdélyt.

Iohannis még Magyarországot is belekeverte a hagymázas összeesküvés-elméletbe, azzal vádolva meg a PSD-t, hogy lepaktált Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Nos, a román külügy az emiatti magyar reakcióra adott válaszában ismét csak az ismert paneleket veszi elő: a diplomáciai bullshitológiába csomagolt nyilatkozatban azt sugallja, hogy Magyarország „eltéríti Iohannis nyilatkozatának értelmét”, és Románia belügyeibe avatkozik be, amikor szót emel az ügyben, amelyben a román államfő közvetlenül megemlíti a magyar kormányfőt.

Ja, természetesen nem hiányozhat a román körökben megszokott, provokatív „úgynevezett Székelyföld” formula sem.

A Bogdan Aurescu vezette román külügy „provokatívnak és nem helyén valónak” nevezi, hogy Szijjártó Péter gyűlöletkeltőnek nevezte Iohannis kirohanását, és Románia, illetve a magas rangú román tisztségviselők iránti tiszteletlenségnek minősíti azt.

És akkor következik az újabb, unalomig ismert román bullshit-panel:

Hirdetés

„A külügyminisztérium hangsúlyozza: Románia minden állampolgárát tiszteli, és nemzetiségtől függetlenül teljesíti alkotmányos kötelezettségeit velük szemben, és folyamatosan egy integrált, a humanizmus elvein, az interkulturalitáson és a kölcsönös tiszteleten alapuló társadalom megszilárdításán dolgozik” – olvasható a közleményben.

A továbbiakban szó esik még a román fél visszafogottságáról a magyar „provokációkkal” szemben, magyar-román a stratégiai partneri viszonyról az EU-n és a NATO-n belül, na meg a jószomszédi viszony fontosságáról, amelyért a román fél oly sokat tesz.

Na, nem feltétlenül ezzel a nyilatkozattal.

Hirdetés