Ahhoz mit szólna, ha Mircea Geoană lenne az állam, Marcel Ciolacu pedig a kormány feje?

Továbbá: Emil Boc, a veterán polgi lúzerezett egy jót egy élő műsorban. És Diana Șoșoacă pont úgy üvöltözik, mióta európai parlamenti képviselő lett, mint azelőtt.

Hirdetés

Ahhoz mit szólna, ha Mircea Geoană lenne az állam, Marcel Ciolacu pedig az kormány feje?

Alig értek véget a választások, elkezdődött a nem hivatalos kampány az elnök- és a parlamenti választások kapcsán. Kiszivárgott: a keddi koalíciós ülésen Marcel Ciolacu megüzente a liberálisoknak, hogy amennyiben nem támogatják őt közös jelöltként az államelnöki választásokon, a PSD lazán betolja a versenybe Mircea Geoană NATO-főtitkárt, ő maga pedig a miniszterelnöki fotelért indul.

Igen, mert Nicolae Ciucă a maga részéről bejelentette, hogy a PNL saját elnökjelöltet állít. Amire a PSD azt mondta, hogy hát oké, de miért segítené a PSD a liberálisoknak, hiszen már megtette az európai parlamenti és helyhatósági választásokon, mivel belement abba, hogy összevonják őket, sőt, egyes településeken közös listákon szerepeltek a két párt jelöltjei.

A politikai cicaharc itt nem állt meg (és sejtésünk szerint nem is fog megállni egyhamar): Ciucă úr szerdán azt is belengette, elképzelhetőnek tartja az elnökválasztás dátumának eltolását (a dátum, ugye, szeptember 15.), arra né, december felé, amikor a parlamenti választások lesznek. Mire Ciolacu úr azt mondta, erről szó sem lehet, ne játsszunk a szavakkal.

Szóval, a nyár nem csak szó szerint ígérkezik forrónak.

Emil Boc, a veterán polgi lúzerezett egy jót egy élő műsorban

Kolozsváron Emil Boc megnyerte a helyhatósági választásokat. A jóembert mintha bebetonozták volna a polgármesteri fotelbe: a hatodik mandátumát fogja elkezdeni. Igaz, nyert ő már jóval nagyobb eredménnyel is, idén csak a szavazatok 42,5%-át zsebelte be. Úgy tűnik, a kolozsváriak egy jó részét nem győzte meg a sok terv, fejlesztés, okosvárosozás, amikor például csúcsidőben lehetetlenség közlekedni a városban, a parkolási mizériáról nem is beszélve.

Szóval, Boc úr nem feltétlenül bontott pezsgőt vasárnap este. Talán ez lehetett az oka, hogy midőn részt vett egy élő műsorban, enyhén szólva elragadtatta magát. Szó került ugyanis azokról a véleményekről, miszerint a polgármester úr lecserélné a városvezéri fotelt valamilyen áramvonalasabb uniósra.

Na és erre akadt ki az álmultikulti polgármester. Nyilván dezinformálásnak nevezte a híreszteléseket, de nem is ez a lényeg. Van a román nyelvben egy szó: bă. Magyarul kábé ezt jelenti: te, ti. De ezt a megszólítást általában egy, nos, kevésbé elegáns szó szokta követni. Ezúttal is. Boc úr ugyanis ezt mondta:

„Ti, lúzerek!”

Igaz, hamar kapcsolt és elnézést kért a lúzerezésért. Szóval, úgy tűnik, a kolozsvári bíró ideges. Mondjuk, mi is idegesek lennénk, ha olyan lenne a közlekedés az általunk vezetgetett városban, amilyen Kolozsváron.

Diana Șoșoacă pont úgy üvöltözik, mióta európai parlamenti képviselő lett, mint azelőtt

Hirdetés

Ez is meglett: az SOS Romániás Diana Șoșoacă, a politikusok, csendőrök, rendőrök, sajtósok réme bejutott az Európai Parlamentbe. Sok türelmet kívánunk hozzá a brüsszeli bürokratáknak!

Na de addig még van egy kicsi, amíg Șoșoacă asszony belovagol az Unió szívébe. És ha valaki azt hitte volna, illemtankönyveket, diplomáciai viselkedéskódexeket olvas, a fenét! Pont úgy üvöltözik, provokál, csapdossa magát mindenhova, mint eddig.

Az történt, ami ilyenkor szokott (a törvény nevében): a választási folyamat lezárulása után a szavazatokat teherautóra pakolják és elviszik egy erre a célra szolgáló raktárba. A csendőrség felügyeli a procedúrát. Igen ám, de az egyik helyszínen váratlanul megjelent a frissen sült megválasztott európai parlamenti amazon és telefonját kardként lengetve, videózva üvöltözni kezdett, hogy itt törvényszegés van, máris hívja a DNA-t, von der Leyen asszonyt, mindenkit, aki él és mozog. És persze, jó szokása szerint nekiment a csendőrkordonnak, de olyan keményen, hogy visszapattant róla és egy idő után rosszullétre panaszkodott. Mentőt is kellett hívni.

Az illetékesek szerint a szavazatokat a törvény betűje szerint szállították (illetve akarták szállítani), az európai parlamenti képviselő volt az, aki szabályt sértett, emennyiben nekiugrott a csendőröknek. A csatolt videóban látszik, hogy közben virágot is kapott, feltételezhetően a híveitől.

Tényleg forró nyár lesz az idei.

 

 

Hirdetés