Ahányszor kirúgták, annyiszor perelte vissza magának az alprefektusi széket

Györke Zoltánt egyszerűen nem lehet kirúgni.

Hirdetés

Aligha van még egy olyan köztisztviselő Romániában, aki ilyen rendületlenül ragaszkodott volna a munkájához, mint Györke Zoltán. Egy tizenkét éve húzódó persorozatot tudhat maga mögött, most pedig úgy tűnik, hogy megérte szélmalomharcot vívni az állammal, ugyanis harmadjára is megnyerte a pert, melyet az alprefektusi tisztségért indított.

Györkét 2008-ban váltották le először, amiben nem volt semmi meglepő, hiszen minden kormány leváltja elődje prefektusait és alprefektusait, hogy saját embereit helyezze pozícióba. A leváltott tisztségviselőket viszont nem lehet minden ok nélkül az utcára tenni, így ők általában a menesztés után a kormányzati felügyelők csoportját gyarapítják. Györkének viszont nem tetszett az, hogy nem a képzettségének megfelelő köztisztviselői munkakörbe helyezték át, ráadásul egy éven belül onnan is elküldték, így perelni kezdett.

2008-as menesztése után elfogadta a kormnyzati felügyelői tisztséget, majd 2013 júliusában kérte, hogy nevezzék ki alprefektussá, mert éppen üres volt a tisztség. Az akkori USL-kormány, illetve a kormányfő nem nevezte ki annak ellenére sem, hogy korábban az USL-tag Nemzeti Liberális Párt színeiben töltötte be ezt a tisztséget, ezért beperelte a kormányfőt a köztisztviselői törvény szerinti jogainak érvényesítése érdekében.

A bíróság 2015-ben jogerősen arra kötelezte Victor Ponta akkori kormányfőt, hogy helyezze át a Kolozs megyei alprefektusi tisztségbe és fizesse ki visszamenőleg a munkabérét. 2019. októberében a PSD ismét menesztette, Györke ismét perelt. Bár időközben két személy is váltotta egymást a alprefektusi székben, a bíróság ismét úgy döntött, hogy felfüggeszti a menesztéséről szóló kormányhatározatot.

A kolozsvári bíróság döntése a táblabíróságon fellebbezhető. Már ha van még értelme folytatni a vég nélkülinek tűnő pereskedést. Györkének mindenesetre megérte az egész, hiszen az állam köteles visszamenőleg kifizetni a kormányzati felügyelő és az alprefektus fizetése közötti bérkülönbséget, ami a Stiri de Cluj szerint egy évre mintegy 10 ezer euró.

Hirdetés