A szakértők szerint az iskolák újranyitásával hamarosan ismét berobban a járvány

A pesszimista forgatókönyv szerint heteken belül csaknem 9000 új eset is lehet naponta.

Hirdetés

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) elemzéséből kiderül, az elmúlt egy hét során, február 17-étől kezdve folyamatosan növekszik az új koronafertőzöttek száma, ez pedig alighanem az iskolák újranyitásával hozható összefüggésbe elsősorban, és a járvány harmadik hullámához vezethet.

Az INSP adatai szerint ugyanis az utóbbi időben megugrott a 0–19 éves korosztály körében a fertőzési ráta – sokan nyilvánvalóan az iskolában fertőződtek meg. A gond éppenséggel az, hogy ezeknek a fertőzött fiataloknak a 97%-a otthoni karanténban lábadozik, így egykönnyen továbbadhatják a vírust a családtagjaiknak.

Az INSP munkatársai három lehetséges forgatókönyvet is felvázoltak a közeljövőre nézve:

  • ha napi 1%-os növekedéssel számolunk, akkor a napi esetszám – ami egy héttel ezelőtt még 2300 körül volt – március 20-ára 3300 körül fog változni
  • ha napi 2%-os lesz a növekedés, napi 4600
  • míg 4%-os növekedés esetén akár napi 8900 körüli új fertőzöttre is számíthatunk

Az INSP elemzése felhívja a figyelmet arra is, hogy a most tapasztalható növekedés nem közvetlenül a gyorsabban fertőző brit törzs romániai terjedésével magyarázható, sokkal inkább az iskolák vagy egyes helyeken a vendéglátóipari egységek újranyitásával, de az is sokat nyomhat a latban, hogy sokan belefáradtak a járványba, és nem törődnek már egyáltalán a járványügyi szabályokkal.

Hirdetés