A szakember akkora verbális sallert adott az untoldozó Bocnak, hogy a 4. hullám adja a másikat

Fesztiválozgatunk, fesztiválozgatunk? És karanténozni ki fog?

Hirdetés

A nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila gyakorlatilag elegánsan lepopulistázta Emil Boc polgármestert, miközben finoman a szemére vetette, hogy biztos jó volt a bulika az utálva imádott Untoldon, de cserébe most valószínűleg Kolozsvár lesz az első hazai nagyváros, amelyik a fesztivál után a vesztegzárnak is „örvendezhet” majd. A Román Mikrobiológiai Társaság vezetője szerint lehetünk népszerűek vagy népszerűtlenek (mármint Boc), de azért mégis az iskolák nyitvatartása kéne legyen az elsődleges szempont (az erősödő járványhullámban való felelőtlen seggrázás helyett – a szerk.), hogy azért mégse csesszük el már teljesen a mostani iskolás generáció jövőjét.

Ami azt illeti, a szakembernek van némi igaza, még akkor is, ha innen is, onnan is próbálják persze szépítgeti a dolgokat. A fő érv a fesztivál védelmében mindig az, hogy a résztvevők vagy be voltak oltva, vagy pedig csak negatív teszttel mehettek be a fesztivál területére. Az viszont a fotók alapján is egyértelmű, hogy nagyon sok ezer ember bulizgatott együtt napokig maszk nélkül, így ha mégis volt pár vírushordozó (biztosan volt, már csak a nagy számok törvénye alapján is), akkor azok kedvükre terjeszthették a kórt.

És az eredmény elég hamar meg is mutatkozik, hiszen már kedden 2 ezrelék fölé (2,03) nőtt a város fertőzöttségi rátája, a prefektus pedig be is jelentette, hogy ha péntekig ez a szám nem csökken, akkor biza jön a sárga forgatókönyv, és a megszorítások. És hát nem úgy néz ki, hogy a ráta csökkenni akarna, hiszen szerdán már 2,10 ezrelék volt, miközben a megyében a 4. hullám kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet (170) regisztrálták.

Dan Tarcea, Kolozsvár alpolgármestere szerint persze nincs itt semmi látnivaló, hiszen egész Európában nőnek a járványszámok.

Szóval, ha már amúgy is ég a ház, nyugodtan dobáljunk még be az ablakon pár olajoshordót is…

Hirdetés