Illusztráció / Pixabay

A síelőt üldöző predeáli medve már Bihar megyében „méhészkedik”

A környezetvédelmi tárca nem szólt a várasfenesieknek, hogy a környékükre költöztetnek egy medvét, pedig várható volt, hogy mindez felkavarja a település nyugalmát.

Hirdetés

Váratlan látogató bukkant fel az elmúlt időszakban a Bihar megyei Várasfenesen: a helyiek nagy meglepetésére egy medve garázdálkodik a környéken. A meglepetés oka, hogy a Fekete-Körös völgyének ezen szakaszán soha nem kellett medvéktől tartani, a helyiek nyugalmát viszont mostanában rendszeresen megzavarja egy nagyvad, mely bejár a településre élelmet keresni.

A helyi polgármester, Ioan Florian Man azt állítja, hogy ugyanarról a medvéről van szó, mely másfél hónapja még a predeáli síparadicsomban kergette a turistákat. A környezetvédelmi tárca úgy költöztette Bihar megyébe az állatot, hogy nem értesítette erről sem a helyi önkormányzatot, sem a lakosokat. Ugyanakkor azzal sem számolt, hogy a korábban kukázással élelmet szerző medve a költöztetés után nem változtat megszokott „életmódján”, továbbra is az emberek lakókörnyezetéből próbál majd élelmet szerezni.

A medve egyfolytában a falu környékén ólálkodik, két méhészkedéssel foglalkozó családhoz is betört, tönkre téve a kaptárakat. A faluban több szóbeszéd is szárnyra kapott, egyes híresztelések szerint több medve is megjelent környéken, de a polgármester csak egyről tud. Állítólag a vadőr hallal próbálja az erdőben tartani, mindhiába.

Miután értesítették a problémáról az illetékes Bihar megyei hatóságokat, összeírták a medve okozta károkat, folyamatban van a kártérítés értékének megítélése. Ettől függetlenül az elöljáró felháborodottságának adott hangot, mert szerinte nem az a megoldás, hogy egyik megyéből a másikba költöztetik a problémás medvéket, főleg úgy, hogy arról nem értesítik a helyieket. Éppen ezért felszólította Tánczos Barna minisztert, hogy keressen más megoldást, hozzon létre egy parkot vagy valami hasonlót a medvéknek.

A Bihar megyei sajtó úgy számolta, hogy összesen három medvét telepítettek Brassó megyéből Biharba.

Hirdetés