A Romániának nevezett banánköztársaság mint az amerikai nukleáris technológiák kísérleti terepe

Vajon az amerikaiak a két szép szemünkért telepítik Romániába az új minireaktorokat, vagy pedig azért, mert túl kockázatos, hogy otthon próbálják ki?

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Az írás eredetileg a Mediafaxon jelent meg. Kiemelések tőlünk – a szerk.

Világpremier: hála a román–amerikai stratégiai partnerségnek, Románia nemsokára új, „zöld” nukleáris technológiák tesztelési helyszínévé válik. Alig egy évvel ezelőtt, 2020 szeptemberében, a NuScale Power nevű magáncég elnyerte az Egyesült Államok nukleáris biztonsági hatóságának engedélyét az SMR-technológiával működő erőművek építésére (kisebb kapacitású, önállóan is üzemelni képes, moduláris reaktorok – a szerk.).

Ahogy általában, a nagyhatalmak az új technológiákat (értsd: gyógyszerek, oltások, fegyverek stb.) harmadrangú országokon tesztelik, épp a hatalmas kockázatok miatt. Egy esetleges baleset valóságos katasztrófával érne fel, a lakosságra és a környezetre nézve egyaránt. Senki nem tudhatja, mennyira fog jól működni az új nukleáris technológia, csak néhány évvel az elindítása után. Megjegyzendő, hogy az Európai Unió még nem fogadta el, de mit számít? Ilyen apróságokon nem akadunk fenn.

Nincsenek kínai vagy orosz vakcináink, Brüsszel nem hagyta jóvá a használatukat, ellenben élvezhetjük a ki tudja, mely nagyvárosok mellé telepített kiskapacitású reaktorok áldásait.

A következő években az amerikaiak beejtőernyőzik őket Romániába, hogy lássák, felrobbannak-e maximális terheltség alatt. Hogy működnek-e vagy sem. Hogy Biden elnök miért nem amerikai területen helyeztette üzembe az új technológiát, egyelőre rejtély marad. Semmiképpen sem Románia kedvéért, ez legyen világos.

A kockázatok, sajnos, óriásiak – és bármely ország számára vállalhatatlanok. Bizonyíték erre, hogy az amerikaiak az Egyesült Államok határaitól ennyire távol próbálják ki. Iohannis elnök pedig, öntudatlansággal határos szolgalelkűségből, egy hangot sem ejtett a lehetséges veszélyekről. Akárcsak a Fehér Ház, Iohannis elnök nyilatkozata is csak az együttműködés várható előnyeit emelte ki.

„A kereskedelmi megállapodás része egy tizenkét modulból álló NuScale üzem megépítése, amely kezdetben 6000, bővítés esetén pedig 30 000 új munkahelyet hozna létre az Amerikai Egyesült Államokban és Romániában”,

áll a Fehér Ház közleményében. Másként fogalmazva, igazi boldogság szállt ránk, csak úgy, a semmiből.

Természetesen, az SMR-technológia „jelentősen hozzájárul egy karbonsemleges energetikai szektor és egy nulla kibocsátást megvalósító jövő megteremtéséhez”, emeli ki továbbá a közlemény. Úgyhogy ismét feltűnt a láthatáron a híres Green Deal. Vagyis mindaz, ami után lelkesen vágyakozunk, a brüsszeli és washingtoni politikusok szerint.

Megjegyzendő, a Fehér Ház illetékesei egy bombasztikus közleményt bocsátottak ki, amely a befektetés pozitív hozadékait hivatott kiemelni. Tavaly szeptemberben a nukleáris biztonsági hatóság engedélyezte az új technológia működtetését, a NuScale cég azonban már 2019-től átfogó lobbitevékenységet fejtett ki, vállvetve az amerikai külügyminisztériummal, hogy meggyőzzék a romániai hatóságokat a projekt elfogadásáról. Vagyis hogy engedjenek be Románia területére valódi nukleáris bombákat (egyelőre csak tizenkettőt), az ezzel járó kockázatokkal együtt.

Nehéz megmondani, egy ilyen projektnek szüksége lesz-e a parlament jóváhagyására, vagy elegendő lesz Klaus Iohannis aláírása. Az biztos, hogy a román állam késznek mutatkozott az elfogadására, a NuScale cég javaslatára.

A Nuclearelectrica vállalat még 2019-ben (vagyis egy évvel azelőtt, hogy a technológiát engedélyezzék az Egyesült Államokban!) aláírt egy megállapodást a NuScale Powerrel, majd később kapott egy kis köszöntő ajándékot is:

egy 1,27 millió dolláros vissza nem térítendő támogatást, a 12 kiskapacitású nukleáris moduláris reaktor működési helyszínének megtalálásáért.

„Az Amerikai Kereskedelmi és Fejlesztési Ügynökség (USTDA) által a Nuclearelectricának nyújtott támogatás mai (2021. november 2., kedd – szerk. megj.) aláírása fontos lépés a kétoldalú energiaügyi együttműködés terén, és, ami még fontosabb, Románia jövőbeni gazdasági fejlődésében”,

szögezte le Adrian Zuckerman nagykövet, anélkül, hogy egyetlen szót szólt volna a biztonsági kockázatokról.

A Nuclearelectrica egyelőre nem árulta el, a projektet valahol Suceava vagy Bukarest vagy esetleg Temesvár környékén helyezik-e üzembe. Az biztos, hogy a helyszín nem Cernavodă lesz.

Hirdetés

Az új technológiához fűződő amerikai érdek kitűnik abból, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium nem kevesebb, mint 450 millió dollárt fektetett a NuScale Power vállalatba, „a projekt felgyorsításának” céljából, amint kiderül a bukaresti amerikai nagykövetség egyik tájékoztatójából.

Ellentétben Virgil Popescu jelenlegi energiaügyi miniszterrel, aki lelkesnek mutatkozott a lehetőségtől, hogy hazánk 12 minireaktort fogadhat be (mintha legalábbis 12 Playboy-modellről lett volna szó), 2019-ben az akkori miniszter, Răzvan Nicolescu határozottan ellenezte, hogy Románia új nukleáris technológiák kísérleti terepe legyen.

„Soha nem fogom támogatni, hogy hazánkban olyan nukleáris technológiákat működtessenek, amelyek még fejlesztési/tesztelési fázisban vannak, ha valaha is felmerülne ilyen probléma. Nincs fontosabb a gyerekeink biztonságánál. Úgy gondolom, hogy miután megépítenek néhány ilyen reaktort a gyártó országban, és azok működnek egy ideig, mi is komolyan elgondolkodhatunk egy ilyen lehetőségen”,

nyilatkozta akkor Nicolescu miniszter.

Jóérzésről tanúskodó, logikus, egyértelmű álláspont, amely Románia érdekeit szolgálja. Csakhogy Nicolescu miniszter, véletlenül vagy sem, aztán hirtelen távozott a kormányból.

Az amerikaiak elindíthatták volna a projektet akár egy Arizona állambeli sivatagban is, ők mégis jónak látták eljönni Romániáig, több ezer kilométer távolságra. Ez önmagáért beszél, ami az óriási biztonsági kockázatokat illeti.

Joe Biden és az amerikai külügyminisztérium nem a stratégiai partnerség kedvéért, nem a románok két szép szeméért hozza ide a 12 nukleáris minireaktort, hanem sokkal pragmatikusabb célból. Igen, tudom, nagyon cinikusan hangzik.

Ha sikeres lesz, a NuScale, és közvetve az Egyesült Államok óriási hasznot fog bezsebelni, tekintetbe véve az új Green Deal projekteket és az energetikai válságot. Ha viszont kudarcba fullad, egyáltalán nem kizárt, hogy Romániára egy igazi, csernobili típusú katasztrófa vár. Senki nem garantálja, hogy minden tökéletesen fog menni.

A stratégiai partnerség aláírásával Románia persze felvállalta a „bajtárs” és „jóbarát” státusát. De önmagában a tény, hogy jelentősen részt vállaltunk a közel-keleti konfliktusokban, az iraki és afganisztáni háborúban, elegendő ok kellett volna legyen arra, hogy Joe Biden elnök, az amerikai külügyminisztérium (végső soron, az Egyesült Államok) jóval nagyobb tisztelettel kezeljen bennünket.

Igen, elfogadhatjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok ötvenegyedik tagállamává váltunk Európában, de nem fogadhatjuk el, hogy ennyire tiszteletlenül bánjanak velünk.

Nem vagyunk banánköztársaság, amely csak arra jó, hogy gyógyszereket, kísérleti vakcinákat (és itt nem a koronavírus elleni védőoltásra gondolok!) és mindenféle innovatív, de a lakosságra vagy a környezetre káros terméket teszteljenek rajta.

Klaus Iohannis elnök magatartásában nincs semmi új. Valószínűleg még reménykedik egy magasrangú funkcióban Brüsszelben vagy a NATO-nál. Sok szerencsét kívánunk neki.

 

Ui.: Az amerikai nagykövetséggel összefüggésbe hozható következményektől való félelmében a romániai sajtó vagy semleges, vagy dicsérő hangnemben tárgyalta az ügyet. Pedig a kísértés, hogy ott üssenek Iohannison, ahol a legjobban fáj, nagyon-nagyon erős volt.

Hirdetés