A romániaiak shaormával romantikáznak, Ciolacu keresztes hadjáratot hirdet az idősotthonok ügye kapcsán – pénteki hírmix

Közben meg egy újabb álorvos bukott le.

Hirdetés

Lemondott tisztségéről Gabriela Firea családügyi miniszter

És ezt Marcel Ciolacu miniszterelnök nagyra értékelte – Facebook-bejegyzése szerint. A kormányfő azt is kifejtette, hogy pénteken tárgyalt a távozó tárcavezetővel, és számára „teljesen világos”, hogy miniszterként Fireának semmilyen közvetlen köze nem volt az idősotthonokban történt visszaélésekhez.

Ciolacu bejegyzése szerint az ügy miatt óriási nyomás nehezedett Fireára, aki a visszaélésekkel kapcsolatos kérdések tisztázásáig mondott le tisztségéről.

A miniszterelnök leszögezte, hogy „a történet itt nem érhet véget”, és arra vár, hogy önként távozzanak tisztségükből azok a polgármesterek, megyeitanács-elnökök, helyi intézményvezetők és rendőrparancsnokok is, akiknek valamilyen közük volt az idősotthonokban történt visszaélésékhez. Bejegyzését azzal zárta, hogy: „nincs kegyelem azok számára, akik tönkretették a védtelen emberek életét és lelkét!”

Románia shaormaevő bajnok

Bár hagyományosan a miccset tekintik a románok nemzeti eledelének, mostanában a shaorma is harcba szállhat a hangzatos címért. Az egyik szállítási alkalmazás adatai szerint tavaly a romániai lakosok átlagosan 10 másodpercenként rendeltek egy shaormát. 2022-ben összesen több mint 3,31 millió adagot szállítottak ki, ami 60 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A buzgó adatelemzők azt is kimatekozták, hogy mikor volt 2022-ben a shaorma aranyperce, azaz melyik nap melyik percében rendeltek a legtöbbet ebből a jellegzetesen balkáni ínyencségből (nem az eredete, hanem a hozzá kapcsolódó életérzés miatt balkáni). A román Valentin-napként ismert Dragobete ünnepén, azaz február 24-én volt ez az ünnepi perc: 19 óra 45 perckor 69 adagot rendeltek összesen.

Lehet valami romantikusabb mint egy közös shaormázás?

Hirdetés

A világ 25 országában jelenlevő cég adatai alapján shaormafogyasztásban Románia aranyérmes.

Csak a szokásos: újabb álorvos bukott le

Ezúttal egy Dâmbovița megyei férfi adta ki magát kardiológusnak, és vert át többeket Brassó megyében. A hatóságok szerint az álorvos, aki több ezer lejt szedhetett össze a betegektől, csodakezelést ígért, mozgásszervi problémáik megszüntetésével hitegette őket. A csaló egy olyan „páciense” feljelentésének köszönhetően bukott le, aki 7000 lejt adott az álkardiológusnak. A tájékoztatás szerint a nyomozók azt is kiderítették, hogy a megígért szolgáltatásokért cserébe az álorvos nem csak pénzt, hanem ékszereket is kért a betegektől. Az összegyűjtött bizonyítékok alapján a férfit szerdán 24 órára őrizetbe vették a rendőrök, majd elrendelték 30 napos letartóztatását.

Hirdetés