A romániai polgárok úgy viselkednek, mintha szándékosan meg akarnának fertőződni koronával

Ezt nem mi mondjuk, hanem a szenátus egészségügyi főmukija, aki nem érti ezt a hozzáállást.

Hirdetés

Az új esztendő nem új reményekkel, és lehetőségekkel, hanem egy új járványhullámmal kecsegtet minket, amely nagy valószínűséggel már 2022 legelején elkezdődik. Ezt Adrian Streinu-Cercel infektológus, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke mondta, hozzátéve, hogy ezt csakis magunknak köszönhetjük, a hazai társadalom ugyanis egyszerűen nem érti meg, mennyire fontos az oltakozás és a maszk viselése.

A professzor úrnak sehogy se fér a fejébe, miért viselkednek úgy az ország polgárai, mintha szándékosan meg akarnának fertőződni, ahelyett hogy a lehetőségekhez mérten védekeznének. Pedig nem ártana, ha tudatosítaná mindenki, hogy a vírus esetenként öl, máskor pedig hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat a fertőzés.

Pénteken egyébként az utóbbi napokhoz képest megugrott a napi esetszám, a halálesetek száma pedig megháromszorozódott csütörtökhöz képest: 1673 új fertőzöttet regisztráltak, és 183-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt 24 órában. Ez persze nem jelenti automatikusan, hogy máris elkezdődött az 5. hullám, valószínűleg csak egy pillanatnyi emelkedésről van szó; az új járványhullámot Adrian Streinu-Cercelhez hasonlóan más szakértők is 2022 elejére valószínűsítik.

Az viszont beszédes, hogy az új áldozatok 83%-a nem volt beoltva, a jelenleg intenzív osztályon lévő 1031 kritikus állapotú páciens közül mindössze 86 rendelkezik oltási igazolással. Persze jó kérdés, hogy ezek közül hány eredeti, hiszen errefelé elég gyakoriak a hamis oltási igazolások, és a mímelt oltakozásnak is nagy divatja van.

Hirdetés

A számok összességében ugyanakkor pillanatnyilag csökkennek: már csak 6 sárga megyénk van, igaz mind a hat erdélyi (illetve partiumi és bánsági): Arad, Temes, Bihar, Kolozs, Szeben és Brassó megyékről van szó.

Hirdetés