Forrás: Pixabay

A romániai levegőminőség mérésére szolgáló hálózat fele nem működik – hírmix csütörtökön

22 év börtönbüntetésre ítélték azt a bukaresti férfit, aki megrendezett autóbalesetben ölte meg a feleségét. Hamisított mosószereket kaptak Maros megyében egy raktárban.

Hirdetés

Autóbalesetet rendezett meg, hogy megölje a feleségét

Vérfagyasztó dolgok történnek a fővárosban. Bukarestben, Pipera zónában egy Ilfov megyei sofőrt tartóztattak le emberölésért még 2022 márciusában, most pedig megérkezett a hír: 22 év börtönbüntetésre ítélték felesége életének kioltása miatt. A döntés még megfellebbezhető státusban van.

A pasas megrendezte az autóbalesetet: 80 km/órás sebességgel hajtott az úton, majd hirtelen félrerántotta a kormányt és nekiment egy oszlopnak – hogy a jobb oldali ülésen tartózkodó felesége megsérülhessen. A nő bele is halt a sérüléseibe.

A baleset napján a férfi eredetileg azt mondta a rendőröknek, hogy egy másik sofőr állta az útját, ezért kellett félrehúznia hirtelen, ám ezt a biztonsági kamera felvételei cáfolták. Az elkövető viszont a környezetében nem helyezte véka alá gyilkos szándékait, s mint kiderült, két nappal a tett elkövetése előtt felhívta az apósát, akinek elmondta, hogy meg akarja ölni a nőt és azt is részletesen kifejtette, hogy hogyan.

Az áldozat családja tudott az elkövető agresszív viselkedéséről, tudomásuk szerint többször is megfenyegette a nőt, aki el akart korábban válni.

Már a mosószer sem a régi

Lelepleződött a nagy mosószermaffia: egy Maros megyei titkos raktárban közel 10 tonna hamisítottnak ítélt mosószert találtak. A hamisított mosószerek ügyében egy határokon átívelő nyomozás is fennforog, Románia és Magyarország területén 41 razziát tartottak az illegális értékesítés ügyében, és mintegy 856 000 lej értékűre becslik a csalást. A nyomozás 2023 októberében kezdődött.

A házkutatási razziák során bukkantak a Maros megyei mosószer-rejtekhelyre is. A helyiségben üzem működött, ahol palackozták, címkézték és csomagolták a hamisított árut – bejegyzett védjegyekkel ellátott, fel nem ragasztott címkéket, üres palackokat és a következő mennyiségű, különböző formájú mosószert találtak, mégpedig a következő mennyiségekben: 9. 370 liter folyékony mosószer 5 literes műanyaghordókba palackozva, prémium mosószermárkák jelöléseivel, amelyek a gyanú szerint hamisítványok, 98.782 liter folyékony mosószer nyers formában, 1000 literes tartályokban tárolva.

Ezeken kívül még találtak 51. 525 lejt és 1000 eurót, amely az illegális értékesítések bejövetelének összegét képezi. A február 20-án a gyulafehérvári kerületi bíróság büntetőeljárást rendelt egy gyanúsítottal szemben, akit azzal vádolnak, hogy bejegyzett termékek védjegyével azonos, vagy hozzá hasonló védjegyű termékek forgalmazásával foglalkozott – magyarán hamisított.

Kártérítést kaphatnak azok, akik légszennyezés miatt betegszenek meg

Románia az EU-ban a 8. helyet foglalja el a szennyezéssel összefüggő halálesetek számát tekintve, évente mintegy 30 ezer ember veszíti életét ennek következtében. Egy új tanulmány mutat rá, hogy 43 százalékban a szennyezés a felelős a tüdőrákban elhunytak esetében. Emellett a legfrissebb adatok szerint a romániai levegőminőség mérésére szolgáló hálózat fele nem működik, a 181 állomásból mindössze 82 működik.

Hirdetés

Ezzel összefüggésben az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa szerdán megállapodásra jutott a levegőminőségi irányelvről, amely számos javulást és jogot hozna a szennyezett területeken élő polgárok számára, többek között a jogorvoslathoz való hozzáférést és a mérgező levegő egészségügyi hatásai miatti kártérítés igénylését.

Az irányelv szigorúbb előírásokat állapít meg a finom részecskékre, a PM 2,5-re, a PM 10-re, az SO2-re és az NO2-re, valamint más szennyező anyagokra vonatkozóan. Az emberi egészségre dokumentáltan legnagyobb hatást gyakorló két szennyező anyag – a PM 2,5 és az NO2 – esetében az éves határértékeket több mint felére kell csökkenteni.

 

 

 

Hirdetés