A Romániában elhunyt 133 beteg jelentős részéről túl későn derült ki, hogy fertőzött (FRISSÍTVE)

Egy külföldről hazatért asszisztenső is van a legújabb áldozatok között.

Hirdetés

FRISSÍTÉS 2

Újabb 11 halottról számoltak be a hatóságok pénteken kora este, ezzel a hazai áldozatok száma 133-ra emelkedett. Az újabb áldozatok közül öten a hazai gócpontnak számító Suceaván hunytak el, kettő Beszterce-Naszód, egy Szeben, egy Galați, kettő pedig Ialomița megyében vesztette életét. Az áldozatok 27 és 77 év közöttiek.

FRISSÍTÉS

Péntek kora délután 122-re nőtt a romániai halottak szám. Az egyik elhunyt egy Törökországból hazatért, 54 éves konstancai asszisztensnő, aki nem érintkezett betegekkel, amióta visszatért Romániába. A jelentős túlsúllyal küzdő asszony március 13-án tért haza, 19-én diagnosztizálták koronavírussal. Az elmúlt egy évben többször esett tüdőgyulladásba. Április 2-án hunyt el a kórházban.

A második elhunyt páciens egy 61 éves bukaresti férfi. Március 31-án állapították meg a koronvírus-fertőzést nála, április 3-án halt meg.

A délutáni órákban négy újabb elhalálozásról tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Vajdahunyadon egy 69 éves, cukorbetegségben szenvedő és Parkinson-kórral diagnosztizált nő vesztette életét, Ialomița megyében pedig egy szintén cukorbeteg, 69 éves nő hunyt el. Temesváron egy 78 éves férfi adta fel a harcot a vírussal, Neamț megyében pedig egy 60 éves nő, akit több krónikus betegséggel is kezeltek.

Hirdetés

Ahogy telnek a napok és egyre jobban közelítünk a járvány tetőzéséhez (az egészségügyi miniszter szerint április második felére várható), sajnos egyre növekszik a halálesetek száma. A járvány kezdete óta csütörtökön (április 2-án) haltak meg a legtöbben az országban, ennek alapján számíthatunk arra, hogy a péntek is „fekete” lesz.

A nap során bejelentett első – országosan a 116. – elhunyt páciens egy 70 éves Maros megyei férfi. Őt április 1-jén utalták be a kórházba, miután március 29-én jelentkeztek nála az első tünetek, melyek a tüdőgyulladást okozó koronavírussal való fertőzöttségre utaltak. A krónikus szív- és érrendszeri betegségekkel és magas vérnyomással küszködő férfi nem érintkezett külföldről érkező vagy igazoltan fertőzött személlyel, így nem tudható, hogy hol kapta el a COVID-19 vírusfertőzést.

Az ő esetében is csak a halála napján, április 2-án derült ki, hogy koronavírus-pozitív, ugyanez elmondható a 116 eddigi elhunyt koronavírusos beteg több mint feléről. Pontosabban egy összesítés szerint 20 elhunytról csak a halál napján, 42-ről csak napokkal a halál beállta után derült ki a fertőzés ténye. A késői diagnosztizálásban Suceava és Hunyad megye jár élen. És ami abszurd, hogy nyolc olyan halálesetet is besoroltak a 116 áldozat közé, akikről a hatóságok nem közölték (valószínűleg nem is tudják), hogy mikor mutatták ki a COVID-19 vírusfertőzést.

Hirdetés