Nem ringat illúziókban: ekkorra várható a korlátozások feloldása az egészségügy-miniszter szerint

Nelu Tătaru egyenesen beszél.

Hirdetés

Nem árul zsákbamacskát Nelu Tătaru egészségügy-miniszter: a múlt héten kinevezett tárcavezető szerint nem érdemes abban reménykedni, hogy hamar kimehetünk a négy fal közül, ahova a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány szorított be.

A miniszter csütörtökön este azt mondta, április második felében tetőzhet a járvány.

„A járvány csúcsát április második felében látom. Hogy hegyesebb vagy laposabb lesz, az attól függ, mit teszünk, egyrészt mi az egészségügyben, másrészt hogy a lakosság hogyan tartja be az intézkedéseket, amelyeket valóban tiszteletben kell tartani”

– mondta Tătaru a román közszolgálati televíziónak.

Aki szerint akkor a fertőzöttek száma tízezer és tizenötezer fő között alakulhat, attól függően, hogyan alakul a fertőzések sebessége, felgyorsul-e vagy sem.

Azon is múlik, hogy enyhe vagy közepes lefolyású esetekből lesz több, vagy a súlyosakból, utóbbi esetben ugyanis zsúfoltakká válnak az intenzív osztályok, és a halálesetek száma is magasabb lehet.

A miniszter szerint a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéséről májusban lehet szó.

„Arra számítunk, hogy nagyjából két héttel a csúcs után lehet enyhíteni őket, de úgy, hogy a továbbiakban is betartunk bizonyos óvintézkedéseket. Május végén, ha az új esetek száma csökken, és a halálesetek száma nem nő hangsúlyosan”

– mondta Tătaru.

Hirdetés

Vagyis ezek szerint még majdnem két hónapnyi otthonlétre kell készülnünk.

Jó esetben.

A miniszter arról is beszélt, hogy nagyjából egy hónap múlva Romániában lesz egy oltásmodell, amelyet először fiatalokon kezdenek tesztelni.

Elmondta, több országban is dolgoznak az oltáson, Románia is több változatot tesztel majd.

Azért ebben a kérdésben is igyekezett lehűteni a túlzott várakozásokat: mint mondta, hat-nyolc hónapnál hamarabb ne számítsunk arra, hogy meglesz egy olyan oltás, amelyet minden szempontból leteszteltek.

Arról az 500 eurósra tervezett havi pótlékról, amelyet Klaus Johannis államfő javasolt a koronavírusos betegeket ellátó egészségügyi alkalmazottak számára, elmondta: az veszélyességi pótlék lesz, amelyet a jogosultak a világjárvány teljes időtartama alatt kapnak majd.

Hirdetés