Ügyes(kedő) muzsikások lenyúlták a pandémiában munka nélkül maradt művészeknek járó állami segélyt

És nem is akármilyen hatásfokkal: ha összeadjuk, kijön vagy másfél millió.

Hirdetés

Nehéz év volt 2020 a kultúra számára. Bezártak a színházak, mozik, klubok, koncert csak illegálisan volt, ha volt, szóval a művészeti szektor rendesen megszenvedte a pandémiát. És hol van még az alagút vége?

A felelős járványkormány persze megtette, amit megtehetett: állami támogatást nyújtott a jövedelmüktől elesett művészeknek. Ez így nagyon szépen hangzik.

Igen ám, de kies hazánkban mindenre van törvénykerülő válasz. Az egyik ilyen botrány épp most robbant ki, nem Erdélyben, valahol messze, délen. A rendőrségnek egy vizsgálat során feltűnt, hogy körülbelül 99 művész honpolgár hamis dokumentumokat nyújtott be az illetékes hatósághoz, melynek eredményeképpen simán hozzájutottak a művészek pandémiás segélyéhez, amely, tessék figyelni, havi 4500 lej.

Még nagyobb volt a derék közegek meglepetése, amikor olyan neves hazai muzsikásokat is ott találtak a hamisítók listáján, mint Toni Ialomițeanu, a Cocoș testvérek vagy Silvian Voicu, akiknek gyakorlatilag bérletük van a különböző kereskedelmi tévék különböző népszórakoztatási műsoraiba.

Hirdetés

A szemes muzsikások által jogtalanul lenyúlt összeg másfél millió lejre rúg.

A vizsgálat folyik és alapos a gyanúnk, hogy a nevezett és meg nem nevezett művészek kezében egy pillanatra megállt a vonó.

Hirdetés