A román migránsok már Mexikó felől ostromolják az amerikai álmot (VIDEÓval)

A latin-amerikai menedékkérők tízezrei közé vegyülve próbálnak bejutni az Egyesült Államokba, miután a Brexit útjukat állta Anglia felé.

Hirdetés

Nemrégiben a Reuters hírügynökség közölt olyan felvételeket, amelyeken menedékkérők tucatjai várakoznak egy texasi határátkelőnél arra, hogy az amerikai határrendészet egyik központjába szállítsák őket.

Ez nem meglepő, hiszen mindig is sokan próbáltak meg bejutni az Egyesült Államokba a jobb megélhetés reményében, az viszont már annál érdekesebb, hogy

a zömében közép-amerikai migránsok között romániai és örményországi versenyzők is voltak.

Tutajjal keltek át a Mexikó és Amerika között természetes határvonalat képző Rio Grande folyón.

Nemrégiben a The Mirror brit lap is arról cikkezett, hogy a Mexikó felől az Államokba érkező tízezrek között bizony szép számmal akadnak románok is,

ezt pedig a Brexit számlájára írták.

Hiszen, miután Anglia jócskán megszigorította a bevándorláspolitikáját, a kelet-európai, köztük a román „migránsok” vigyázó szemüket az Államokra vetették, ahol az újdonsült Biden-kormányzat éppen hogy megkönnyítette a menedékkérők esélyeit (jócskán megemelték az éves bevándorlási kvótát 15 ezerről 62 500 főre).

Az utazás egyáltalán nem veszélytelen:

sokat kell gyalogolni, ráadásul olyan térségben, ahol a mexikói drogkartellek közötti fegyveres összecsapások mindennaposak.

Természetesen az Államokba igyekvők is nekik fizetnek, hiszen az embercsempészetet is ők irányítják a térségben.

Hirdetés

Az egyébként mérnöki végzettséggel rendelkező, 33 éves Sirbu Funeriu – aki feleségével és két kisgyerekével indult neki a veszélyes útnak a Brassó megyei Vidombákról – például azt mesélte, hogy körülbelül

2700 fontot fizetett azért az egyik kartellnek, hogy átvigyék őket a Rio Grandén.

Párizsból repültek Mexikóba. Elmondta, hogy már két éve tervezgették, hogy Angliába költöznek, de a Brexit miatt meghiúsultak a terveik, így jött a B terv.

Az itthon maradás ugyanis egyre inkább csak C vagy inkább D terv lesz, mindenki a jobb megélhetést kínáló nyugati államok felé törekszik. Hozzánk például Srí Lankáról, Bangladesből vagy Vietnámból jönnek, ám mielőtt habzó szájjal kezdene migránsozni, gondoljon bele, hogy a tőlünk nyugatra vándoroltak ezreit is rossz szemmel nézik sokan.

Például az ön fiát is, még akkor is, ha ő „nem olyan”.

Hirdetés