Ez van, a román kormánynak sehogy nem sikerül itthon tartani a polgárait

Ha ez az exodus így megy tovább, lassan az lesz a kérdés, ki oltja le majd a villanyt.

Hirdetés

Még mindig meg tudunk lepődni, amikor előkerül néhány hivatalos adat arról, hogy hány román állampolgár telepedett le valamelyik európai országban.

Ezúttal a diaszpóráért felelős államtitkár, Oana Ursache állt elő azzal, hogy az elmúlt 10 évben 243 százalékkal nőtt meg az Ausztriában letelepedett román állampolgárok száma. A legfrissebb hivatalos adat szerint jelenleg több mint 123 ezren élnek Ausztriában (2019-ben például több mint tízezren költöztek ki), s ez a szám valószínűleg ennél jóval nagyobb.

Az is friss adat, hogy idén március végéig 918 270 román állampolgár kért tartózkodási engedélyt a Brexit után az Egyesült Királyságban (ebből eddig 852 310-et oldottak meg), ennél több kérelmet csak a lengyelek nyújtottak be.

Az Európai Bizottság kutatóközpontja által közzétett jelentés szerint nagyjából 6,9 millióra tehető azoknak a 19 év alattiak a száma, akik az Európai Unió területén élnek, de nem a saját állampolgárságuk szerinti országban. Talán már nem is kéne meglepődni azon, hogy ezen a listán Románia vezet.

Hirdetés