Fotó: HotNews.ro

A román embercsempész kapta a legnagyobb büntetést a 39 halott vietnámi ügyében Londonban

Gheorghe Nicát az embercsempész-hálózat egyik koordinátoraként 27 év szabadságvesztésre ítélték.

Hirdetés

Négy ítélet is született pénteken Londonban a több mint egy évvel ezelőtt, egy teherautó rakterében talált 39 halott vietnámi állampolgár ügyében – ezek közül a legsúlyosabbat, 27 évi börtönt a román gyanúsítottra mérte a brit igazságszolgáltatás. A román–brit kettős állampolgársággal rendelkező Gheorghe Nicát az embercsempész-hálózat koordinátoraként találták bűnösnek.

A 43 éves férfi korábban beismerte, hogy tagja volt a bűnszövetkezetnek, azt azonban tagadta, hogy a tragédiába torkolló „szállítmányhoz” köze lett volna – állítása szerint ő úgy tudta, cigaretta volt az illető teherautóban.

A banda másik szervezője, a 41 éves Ronan Hughes 20 évre megy börtönbe. Az ügyben pénteken még két sofőrt ítéltek el, ők 13 év és 8 hónap, illetve 18 év börtönbüntetést kaptak.

A 8 nő és 31 férfi – 15 és 44 év közöttiek – holttestét 2019 októberében találták meg Londontól nem messze egy teherautó rakterében. Az áldozatok – akik fejenként 10 és 13 ezer font közötti összeget fizettek a bűnbandának, hogy átcsempésszék őket a kontinensről Angliába – halálát fulladás és hőguta okozta, miután több mint 12 órán át voltak bezárva a szellőzés nélküli pótkocsiba, amelyben a hivatalos jelentés szerint 38,5 Celsius-fok volt a hőmérséklet.

Hirdetés