Fotó: HotNews.ro

39 ember halála miatt akár élete végéig is börtönben ülhet egy román embercsempész

A vietnámi állampolgárok holttestét még tavaly októberben találták meg egy teherautó rakterében.

Hirdetés

Az embercsempész-hálózat koordinátoraként tevékenykedő, román–brit kettős állampolgársággal rendelkező Gheorghe Nicát, valamint Eamonn Harrison kamionsofőrt is bűnösnek találták hétfőn annak a 39 vietnámi állampolgárnak a halálában, akiknek a holttestét tavaly októberben találták meg Londontól nem messze egy kamion rakterében.

Az áldozatok – akik fejenként 10 és 13 ezer font közötti összeget fizettek a bűnbandának, hogy átcsempésszék őket a kontinensről Angliába – halálát fulladás és hőguta okozta, miután több mint 12 órán át voltak bezárva a szellőzés nélküli pótkocsiba. Az áldozatokat Harrison szállította egy belga kikötőig, ahonnan a pótkocsit komppal szállították át a szigetországba, ott egy másik sofőr, Maurice Robinson vette át a „szállítmányt” – ő már tavasszal bűnösnek vallotta magát.

Gheorghe Nica és Harrison korábban tagadták az ellenük felhozott vádakat – Nica elismerte ugyan, hogy tagja a szervezetnek, de azt tagadta, hogy a 39 áldozat halálát okozó akcióhoz köze lett volna.

Az áldozatok (8 nő és 31 férfi) életkora 15 és 44 év között mozog; a pótkocsiban, amelyben életüket vesztették, a hivatalos jelentés szerint 38,5 Celsius-fok volt a hőmérséklet.

Végleges ítélet várhatóan jövőre születik – a vádlottak akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Hirdetés