A PSD-t töretlen rajongás övezi, de a hadsereget és a tűzoltókat is nagyon szeretik Romániában

Egy friss felmérés szerint a szociáldemokratákat nem lehet letaszítani a dobogó első helyéről.

Hirdetés

Hiába van kormányon már több mint egy éve, a Szociáldemokrata Párt (PSD) népszerűsége nem erodálódott annyira, hogy ezt a népszerűsége megérezze: a Marcel Ciolacu vezette párt továbbra is toronymagasan vezet a népszerűségi versenyben.

A CURS közvélemény-kutató novemberre érvényes adatai szerint a PSD a voksok 34 százalékát kapná, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, míg az általában legfőbb ellenfelének számító, most mégis koalíciós partnereként működő Nemzeti Liberális Párt (PNL) 24 százalékon áll.

A harmadik legnépszerűbb erő a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 12 százalékkal, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (AUR) 9 százalékon áll.

A parlamentbe még az RMDSZ jutna be,

amely pont megugraná a bejutási küszöböt 5 százalékkal, míg a 4 százalékos Népi Mozgalom Párt (PMP) éppen lemaradna a törvényhozásról.

A felmérésben szokás szerint rákérdeztek arra is, melyik intézményekben bíznak leginkább a megkérdezettek.

Az élen a hadsereg áll, az egyenruhás testületben 65 százalék bízik nagyon vagy kiemelten.

A második helyről a tűzoltóknak sikerült letaszítaniuk az ortodox egyházat: a lánglovagokban 63 százalék bízik, míg az egyházban 59.

A negyedik helyen az önkormányzat áll 34 százalékos bizalmi indexszel, míg az ötödik a sajtó, amelyben csak 22 százalék bízik.

A kormány bizalmi indexe 16 százalékos, a nemzeti banké és az államfőé 14, a parlamenté 10, a pártoké pedig csupán 7.

Hirdetés

Az infláció hatásaira is rákérdeztek, és

47 százalék válaszolta azt, hogy nagy mértékben kihatnak az életére a drágulások.

Abban is egyetért a válaszadók elsöprő többsége, hogy a következő hónapokban tovább emelkednek a rezsi- és az élelmiszerárak.

Rákérdeztek arra is, hogy milyen kategóriák esetében tartják elfogadhatónak a különleges nyugdíjakat. Nos kizárólag a pilóták és a légi közlekedésben dolgozók esetében élvez többségi támogatás a különleges juttatás: 75 százalék szerint jogosultak rá, de a második helyezett katonák esetében már csak 44, vagyis a többség már az egyébként legnépszerűbb hadsereg kvietált tagjainak sem adna extranyugdíjat.

Rákérdeztek a schengeni csatlakozás esélyeire is, és a többség – meg ha nem is elsöprő többség – optimista: 13 százalék szerint Románia idén biztosan csatlakozik a belső határellenőrzés nélküli uniós övezethez, míg 45 százalék mondta azt, hogy inkább igen, mint nem. Ezzel hasonló az arány az Avangarde felmérésében szereplő adatokhoz.

A felmérés november 8. és 22. között készült 1067 személy megkérdezésével, a hibahatár 3 százalékos.

Hirdetés