A Portugáliától vásároltak után északról szerezhet be újabb használt amerikai vadászgépeket Románia

Mert újakra egyelőre nem futja. De azért a román illetékesek már szemet vetettek a csúcskategóriára is.

Hirdetés

Nagyon rákaptak a román védelmi illetékesek a használt amerikai F-16-os vadászgépek ízére: miután korábban a portugál légierőtől szereztek be több ilyen gépet is, most a norvég légierő által levetett darabokra vetettek szemet.

Erről Constantin Spînu dandártábornok beszélt, aki elárulta: előre haladott állapotban van a védelmi minisztérium által elkezdett újabb beszerzési eljárás, amely nyomán további vadászgépek kerülhetnek hadrendbe a román légierőben.

A tábornok elmondta, mivel az amerikai F-16-osok számos NATO-tagállam légierejének alapdarabjait jelentik, és korábban Románia is ilyeneket szerzett be,

a tervek szerint az újonnan megvásárlandó gépek is ilyen típusúak lesznek.

A tárgyalások már elkezdődtek a Portugáliától beszerzett első mellett egy második, sőt egy harmadik rajnyi használt F-16-os beszerzéséről.

Azonban a román légierő sokkal magasabbra tör: a végső cél az, hogy előbb-utóbb a jelenleg legmodernebbnek számító, ötödik generációs F-35-ösök is román felségjelzéssel repüljenek – persze eddig azért még jó néhány tonnányi kerozint elégetnek a használt F-16-osok, amelyeket a csúcskategóriás gépek beszerzéséig „átmeneti” gépekként használnak.

A hírek szerint a Mediterráneum után most Skandinávia felé kacsingatnak Bukarestben, és

a Norvég Királyi Légierővel tárgyalnak az általuk eddig használt F-16-osok megvásárlásáról,

Hirdetés

miután a skandináv országban már most megkezdik az áttérést az F-35 Lightningra.

Ha a tárgyalások sikerrel zárulnak, akkor a román légierő két rajnyi F-16 MLU-val lesz gazdagabb, ami annyit jelent, hogy nem teljesen leharcolt állapotban kapják meg a gépeket, azok felújításon esnek át.

A román légierőben jelenleg a portugáloktól vásárolt 17 darab F-16 Fighting Falcon AM/BM Block 15 szolgál, amelyeket szintén korszerűsítettek, így most az F-16 MLU 5.2R szintet képviselik.

Hirdetés