A PNL az új PSD, legalábbis a közvélemény-kutatások mutatói szerint

Ha most lennének a parlamenti választások, a nemzeti liberálisok a szavazatok 45 százalékát besepernék. De hogy áll a többi párt?

Hirdetés

Alig két hónapja lépett hivatalba a Ludovic Orban vezette kormány, ennyi idő alatt pedig még arra sem volt elegendő idő, hogy felmelegedjen a szék a kormányfő ülepe alatt, de a közvélemény-kutatásokban máris megugrott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága. Míg egy évvel ezelőtt a PNL a szavazatok alig több mint 22%-át szerezte volna meg, novemberben a párt elérte a 39%-ot, decemberben pedig a 45%-ot. Csak emlékeztetésképpen: legutóbb a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága volt ilyen magas, 2016-ban például a szavazatok 45%-át szerezték meg.

Az Europa FM felkérésére végzett IMAS-felmérés szerint a többi pártnak már nem áll ilyen jól a szénája, mind a PSD, mind az Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a PLUS veszített a támogatottságából. A PSD 25%-ról 18%-ra zuhant, mégsem ők a legnagyobb vesztesei az elmúlt fél évnek, hanem az USR. A nagy reményekkel indult párt júliusban még 21%-on állt, jelenleg pedig a szavazatok alig 11%-át szerezné meg. Vélhetően a az utóbbi hónapok belső feszültségei, Dan Barna pártelnök „tisztogatása”, de a drogtörvény szigorítása is közre játszhat ebben. A Dacian Cioloș vezette PLUS 5%-ról 3%-ra esett.

A felmérés mérsékelt növekedést jelez az RMDSZ, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) számára. Az RMDSZ-t az IMAS többnyire a parlamenti küszöb alatt mér, most eléri az ötszázalékos támogatottságot.

A bizonytalanok aránya 20%-os.

A telefonos adatfelvételt december 4. és 18. között végezték, több mint ezer választópolgár bevonásával. A felmérés elvileg 3,1 százalékos hibahatárral tükrözi Románia felnőtt lakosságának politikai opcióit.

Hirdetés