A nap meglepetése: Tőkés érdemkeresztjének visszaadását kéri a háromszéki RMDSZ

Vannak még meglepő gesztusok az erdélyi magyar politikában. Jegyezzük fel ezt a péntek tizenharmadikát, ki tudja, mikor lesz legközelebb ilyen.

Hirdetés

Ritka pillanatnak számít az erdélyi magyar politikában, amikor az egyik párt képviselője egy másik párt képviselőjének (jelen esetben: védnökének) érdekében szólal fel a nyilvánosságban. Jegyezzük meg tehát ezt a péntek tizenharmadikát, ugyanis ma ez történt. Az RMDSZ háromszéki területi szervezete nevében Tamás Sándor háromszéki elöljáró közleményben kérte Klaus Iohannis államfőtől, hogy a forradalom kerek évfordulója apropóján  tegyen igazságot, és adja vissza Tőkés Lászlónak az őt megillető állami kitüntetést.

„A temesvári eseménysor, a romániai forradalom kitörése egyértelműen kötődik Tőkés László személyéhez, szerepe elvitathatatlan. Ez alkalommal szeretnénk javasolni Klaus Iohannis államelnöknek, hogy emberelje meg magát és miután elveszi a Románia Csillaga elismeréseket a börtönviselt kitüntetettektől, adjon egy méltó elismerést Tőkés Lászlónak” – szerepel a közleményben, melyben történelmi igazságtalanságnak nevezik Tőkés kitüntetésének elvételét.

Tőkés Lászlót méltatva Tamás Sándor azt írja: „kitüntetéssel és anélkül is a kelet-európai rendszerváltások és forradalmak történelemkönyvében jelen van, és jelen lesz sok más percnyi politikustól eltérően”.

A temesvári forradalom kirobbantójától 2016 márciusában vonta meg Klaus Iohannis a Románia Csillaga lovagi fokozatot, mert 2013-as tusványosi beszédében felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében. Az állami kitüntetés témája azért került ismét a közbeszéd homlokterébe, mert az államfő a héten – végre valahára – a köztörvényes bűnözőktől is megvonta Románia Csillagát.

Hirdetés