A nagy remények éve

Adja isten, hogy a nagy remények éve, 2020 egy valódi és tartalmi változás kezdete legyen Románia számára, az emberek többségének pedig van ereje ősszel lehetővé tenni ezt a változást!

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon megjelent cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Voltak évek, amikor nemcsak az idők változtak rossz irányba, hanem az emberek is, különösen azok a polgárok, akik politikusoknak nevezik magukat és mindent megtettek, hogy hatalomra jussanak. Márpedig ez a vörös politikai hatalom, amelyik nemcsak a törvények megsértését hirdette, hanem a bűnözők érdekében történő törvényalkotást is, rosszat tett, elégedetlenné tette a polgárokat és több millió embert volt képes utcára vinni, masszív tüntetésekre bírni.

Az álliberálisokkal és a halhatatlan RMDSZ-szel szövetségre lépő baloldali erők

néhány évnyi felelőtlen politikája, katasztrofális kormányzása után, melynek során a demokrácia szakadékának szélére juttatták az országot, az új év, 2020 a nagy remények évének tűnik sok román számára, akik idehaza akarnak méltó és normális életet élni. Olyan évek voltak, amikor nemcsak az idők változtak rossz irányba, hanem az emberek is, különösen azok a polgárok, akik politikusoknak nevezik magukat és mindent megtettek, skrupulusok nélkül és bárkit és bármit semmibe véve, hogy hatalomra jussanak. Márpedig ez a vörös, úgynevezett baloldali politikai hatalom, amelyik nemcsak a törvények megsértését hirdette elszántan, hanem a bűnözők érdekében történő törvényalkotást is, rosszat tett, elégedetlenné tette a tisztességes polgárokat és sikerült utcára vinnie több millió embert, akik

masszív tüntetéseken tiltakoztak az alkalmatlanság, a felelőtlenség, a lopás, a korrupció ellen.

A több millió román tüntetéseire a vörös politikai hatalom és a kormányai nem voltak képesek normális, természetes, intelligens választ adni, kijavítva a saját kisiklásaikat és hibáikat, hanem erőszakosan reagáltak, csendőrökkel és olyan lépésekkel és törvényekkel, melyek célja az volt, hogy tudják minél jobban ellenőrzésük alatt tartani és minimalizálni a jogállamot és olyan stádiumra redukálni a demokráciát, amely biztosítja számukra, hogy bármi áron hatalmon maradjanak. Ugyanakkor egy nem megfelelő, diktatúrához hasonlítható politika kikényszerítésével a Romániát az utóbbi években vezetők nyilvánvaló alkalmatlanságot is tanúsítottak a gazdaság terén, olyan lépésekkel, melyek elégedetlenséget, fenntartásokat és visszalépéseket hoztak létre ahelyett, hogy a befektetéseket és a fejlődést lendítették volna előre ezen a területen. Ezen kívül, szintén a hatalmon maradás biztosítása céljából, a PSD-s kormányok szociális téren felelőtlenül cselekedtek, egy sor vitatott, erkölcstelen, diszkriminatív lépést fogadva el, figyelmen kívül hagyva a valóságot és a költségvetés pénzügyi fenntarthatóságát, mint például a bizonyos szakmai kategóriáknak adott különleges nyugdíjak.

A valódi és hatékony reformok hiánya a társadalom létfontosságú területein – oktatás, egészségügy –, a rendfenntartó erők szakmaiságának visszaesése és politikai alárendelése, a végtelen korrupció, a halhatatlan, de virágzó bürokrácia megannyi ok volt és maradt a románok elégedetlenségére és idegességére. De főleg a távlattalanság, ami több millió embert kényszerített külföldre, a nyugati országokba irányuló emigránsok által képviselt példátlan vérveszteség formájában. Ugyanilyen példátlan volt az idei évig a külföldön élő több millió román politikai hatalom elleni szavazása, akik szeretnének hazatérni és egy

normális és demokratikus országban élni, ahol tiszteletben tartják a jogaikat.

A legutóbbi két választás, a 2019. májusi európai parlamenti és a novemberi elnökválasztás pedig a Románia megváltozásával kapcsolatos nagy reményeket is elhozta.

Most a románok 2020-ra vonatkozó reményei különösen a tervek szerint ősszel sorra kerülő parlamenti választással kapcsolatosak, a most véget érő év eredményei pedig megteremtették számukra az illúziót, amit valósággá változtathatnak, ha képesek megváltoztatni a törvényhozás politikai színét és ezáltal befolyásolhatják a következő kormányokat.

Hirdetés

Azt hiszem, hogy a románok többségének nagy reményei, akár idehaza, akár külföldön élnek, valós alappal rendelkeznek, több mint jogosak és el tudják érni, hogy Románia újra olyan hely legyen, ahol félelem nélkül élhetnek és jobb jövőt nyújthatnak a gyermekeiknek, akik nem kényszerülnek majd arra, hogy a tisztességes és méltóságteljes élet érdekében a nyakukba vegyék a világot.

De a jövőbeni remények teljesüléséig a románoknak az ideiglenes kormánnyal szemben is vannak elvárásaik, melynek valami pozitívumot kell elérnie a fontos parlamenti választásig.

Adja isten, hogy a nagy remények éve, 2020 egy valódi és tartalmi változás kezdete legyen Románia számára, az emberek többségének pedig van ereje ősszel lehetővé tenni ezt a változást!

Boldog új évet!

 

Hirdetés