A nackók visszaküldtek minket Mongóliába, melegrekordok dőltek – vasárnapi hírmix

Egy román állampolgárt is fogva tart a Hamász, az izraeli háború román áldozatainak száma pedig ötre emelkedett.

Hirdetés

Mihai Tîrnoveanuék visszaküldtek minket Mongóliába, ahonnan jöttünk

Mihai Tîrnoveanunak és a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű szervezetének határozottan kellene valami jó kis hobbit találnia magának: úgy nem kéne folyton az úzvölgyi katonatemetőben lógniuk. Ám hobbi híján vasárnap is ezt tették: most épp a román hadsereg napjának tiszteletére gyűlölködtek egy kicsit. A résztvevők délután négy óra magasságában érkeztek meg a temetőhöz, ahol terített asztal várta őket. Ezt megelőzően Mihai Tîrnoveanu, a magyarok nagy barátja (LOL), és pár cimborája már kint járt a temetőben, hogy július 8-ikán törvénytelenül felállított fakereszteket (amiket az általuk vélelmezett román hősök tiszteletére állítottak fel) favédő szerekkel lekenjék. A négy óra után kezdődő hivatalos gyűlölködésre aztán egy figyelemre méltó molinót is magukkal hoztak, amely arról tájékoztatja a méla olvasót, hogy a „magyar-mongolok” 1290-ben érkeztek meg rablási szándékkal az ősi román földre, majd a családjaikat is idehozták. Egyúttal vissza is küldenek minket Mongóliába, ahonnan jöttünk. Az össznépi gyűlölködést ortodox egyházi szertartás, valamint gyertya és fáklyagyújtás is színesítette, mert ugrálóvárat és dodzsemet mégsem hozhattak egy temetőbe. Részletek a Székelyhonon.

Egy román állampolgár meghalt Izraelben, egyet pedig fogva tart a Hamász

A román külügy vasárnap bejelentette, hogy egy újabb román állampolgár életét vesztette a Hamász terrorszervezet és Izrael között október 7-ike óta zajló háborúban. Ezzel a román állampolgársággal (is) rendelkező áldozatok száma ötre emelkedett. Vasárnap este ugyanakkor a külügyminisztérium azt is bejelentette, hogy a Hamász által foglyul ejtett több, mint 200 túsz között egy román–izraeli kettős állampolgár is van. Az Izraelben élő, román állampolgársággal is rendelkező férfit eredetileg eltűnt személyként tartották nyilván a két hete lezajlott terrortámadás után.

Melegrekordok dőltek meg szombaton

Bár a hét elején még elég hideg volt, szombatra hirtelen felmelegedett az idő, annyira, hogy megdőlt az országos hőmérsékleti rekord Romániában: Turnu Măgurelén 35,1 Celsius-fokot mértek. Meda Andrei meteorológus szerint emellett az ország 129 meteorológiai állomásán is megdőltek a helyi hőmérsékleti rekordok aznap. Bukarestben például, a filareti állomásnál 31,5 fokot mértek, a korábbi rekord 29,6 fok volt. A Székelyföldön, pontosabban Baróton is megvolt a 30 fokos csúcs, de a szakember arra figyelmeztetett, hogy a következő napokban fokozatos lehűlésre kell számítani.

Hirdetés