A minimálbér növelése mellett lesz még egy fontos bérezést érintő változás, ami talán önnek is fontos

Ja, és a közalkalmazottak bérezése is reformra vár.

Hirdetés

Arról már írtunk korábban, hogy ha az új, PNL–PSD–RMDSZ torzszülött koalíciót beiktatják, akkor január 1-jétől 2300-ról 2550 lejre nő a bruttó minimálbér értéke. A kormányprogramban azonban egyéb fontos változtatások is szerepelnek a romániai fizetésekkel kapcsolatban.

Az új szabályok értelmében például egy munkáltató nem fizethet két évnél tovább minimálbért egy alkalmazottnak, 24 hónap múlva mindenképpen fizetésemelésre kerülne sor. Ez azért fontos, mert számos olyan munkakör van a takarítástól a felszolgálásig, amelyeket a munkáltatók hajlamosak lennének az idők végezetéig minimálbérrel honorálni, hiába veszik sokkal nagyobb hasznát a már évek óta velük dolgozó, gyakorlott munkaerőnek.

Az új kormány emellett a közszférában is átreformálná a bérezést, mégpedig az egyenlőtlenségek felszámolását és a teljesítményorientáltságot tartva szem előtt.

Például havi bónuszt kapnának azok a közalkalmazottak, akik kiemelkedő munkát nyújtottak az illető periódusban, így segítve elő a közintézmény egészének munkáját. Emellett a közalkalmazottak továbbra is részesülnek 1450 lej értékben üdülési utalványokban, ezzel pedig részben a belföldi turizmust is ösztönözni kívánják a szakik.

Hirdetés