Illusztráció / Fotó forrása: sursadevest.ro

A mentő az új váróterem, ahol a legnagyobb kincs az oxigénpalack

A Temes megyében olyan sok a beteg, hogy órák telhetnek el, míg valaki bejut egy kórházba. Addig nincs más megoldás: a mentőautóban várakoztatják és látják el őket.

Hirdetés

Az egész országban kevés már a szabad ágy a kórházak intenzív osztályain, de a legsúlyosabb Temesváron a helyzet, ahol a vesztegzár sem csökkentette a fertőzöttek számát. A fertőzési ráta jelenleg meghaladja a 8 ezreléket, a kórházak pedig dugig vannak. Ez nemcsak a kórházi ellátásra szoruló koronásoknak rossz hír, hanem mindenkinek, aki kórházba kényszerül.

A Temes megyei mentőszolgálat naponta 700-800 beteget szállít kórházba. A helyhiány miatt a mentőautó az intézmény udvarán parkolva várja, míg fogadni tudják a pácienst. Így vált a mentőautó egyszerre váróteremmé és kezelőhelyiséggé. Akár órák telhetnek el, míg felszabadul egy ágy az intenzív osztályon. Előfordult, hogy a beteg újraélesztésére volt szükség, amit szintén a kórházudvaron parkoló mentőben hajtottak végre.

Bár a súlyos eseteket mindig prioritással kezelik, a kritikus állapotban lévő fertőzötteket nincs hová tenni, amennyiben minden intenzíves ágy foglalt. Ilyenkor körbetelefonálják a kórházakat, és akár Lugosig is elviszik, ha csak ott tudják fogadni. A mentőautók nagy igénybevétele miatt az oxigénpalackok számítanak a legnagyobb fogyóeszköznek. Naponta akár kétszer is feltöltik a készletet, de így is előfordult már, hogy mentőt kellett hívni a mentőhöz, mert kifogytak a palackokból.

Hirdetés