Fotó forrása: Salvati Copii

A megélhetés ára: országosan több mint 75 ezer gyermek szülője dolgozik külföldön

A moldvai megyékben a legaggasztóbb a jelenség.

Hirdetés

Az erdélyi megyékben kevésbé jellemző, hogy a külföldön dolgozó szülők az állam vagy valamelyik rokon gondjaira bízzák gyerekeiket, Moldvában viszont aggasztó méreteket öltött a jelenség: országosan több mint 75 800 gyermek érintett, többségük valamelyik moldvai megyében él.

Csak Suceava megyében idén júniusban 7 216 olyan gyermekről tudtak, akinek egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik. A második a sorban a szomszédos Botoșani megye, ahol 5421 egyedül maradt gyermeket tartanak számon, de a hivatalos adatok alapján készült térkép szerint a többi moldvai megyében sem sokkal jobb a helyzet.

A nagyobb magyar közösségek által is lakott megyék közül Máramaros szerepel még az összesítésben 2 836 gyermekkel, illetve Maros megye 1 167 gyermekkel. Ha az okokat keressük, elég csak azt megjegyezni, hogy többségében olyan megyékről van szó, melyekben a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, illetve a legalacsonyabb a foglalkoztatottság.

Hirdetés

A Salvați Copiii gyermekmentő alapítvány arra figyelmeztet, hogy a járvány miatt a külföldön dolgozó szülők gyermekei még inkább marginalizálódnak, szüleikkel csak telefonon tarthatják a kapcsolatot, ami tovább erősíti a szorongásukat. Éppen ezért egy öt megyére kiterjedő, 690 gyermeket érintő programmal próbálnak segíteni, pszichológusok és más szakemberek bevonásával.

A jelenség nem új, és sajnos állami szinten nem jeleskednek a megfékezésében.

Hirdetés