„A magyar minden legyőzőjét túléli!” (VIDEÓkkal)

Összefoglaltuk az erdélyi magyar politikai szervezetek centenáriumi üzeneteit.

Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a trianoni békeparancs századik évfordulóján „az Isten adta szülőhazánk iránti szeretetre és hűségre, föltétlen itthon maradásra buzdítja erdélyi
magyar közösségünket, a mostoha időkben eltávozottakat pedig tárt karokkal hazahívja” – írja közleményében Tőkés László.

A szervezet elnöke megjegyzi: Trianon centenáriumán a nacionálkommunista vétetésű magyarellenes gyűlöletbeszéddel és uszítással szemben a romániai magyarság a közös múltunkkal való őszinte szembenézést, valamint

a román és a magyar nemzet közötti történelmi megbékélés álláspontját képviseli.

„Felfogásunk szerint Trianonra az egyetlen életképes válasz: a magyar/székely autonómia” – zárja közleményét Tőkés.

Az elmúlt hetek magyarellenes kirohanásait emeli ki közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Csomortányi István, aki szerint a román állam ezzel azt üzeni, „ma elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy visszatérjen ahhoz a stratégiához, amelyről az elmúlt száz évben egy pillanatig sem volt hajlandó lemondani.

Nem akarnak ma sem egyebet, mint egynyelvű, egynemzetiségű és egyvallású országot.”

Az EMNP-elnök szerint minden egyes helyi és megyei önkormányzat a magyar önvédelem, önszerveződés kis bástyája lesz a következő években, ezeket kell megerősíteni. Csomortáni így fejezi be: „Száz éves a trianoni békediktátum és harminc éves a rendszerváltás, ugyanakkor egy dolog nem változott: mi itthon fogunk maradni! Mi itthon akarunk magunknak jövőt teremteni, mert mi szeretjük Erdélyt!”

Hirdetés

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke videóüzenetben tolmácsolta gondolatait a trianoni szerződés centenáriuma alkalmából.

Hirdetés