A magas átoltottság ellenére jókora fertőzési góc alakult ki a besztercei börtönben

Az elítéltek 88%-a kapott védőoltást, mégis megbetegedtek 63-an.

Hirdetés

Nemrég büszkélkedett el azzal a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatósága, hogy Romániában az elítéltek 70%-a beoltatta magát, ami kiugróan magas szám ahhoz képest, hogy a lakosság átoltottsága még mindig csak 30% körül mozog.

Friss hír, hogy a börtönlakók magasra szökött oltakozási láza ellenére a besztercei börtönben 63 fogvatartott és két börtönőr fertőződött meg, és a vezetőségnek fogalma sincs, hogyan alakulhatott ki néhány nap alatt ekkora fertőzési góc az intézmény falain belül.

Az első tünetek október 13-án jelentkeztek két elítéltnél, a tesztek igazolták mindkét esetben a koronavírus-fertőzést. Elrendelték a tömeges tesztelést, amire a következő két napon sort is kerítettek. Ekkor döbbentek rá, hogy a börtönlakók közül 63-an pozitívak, ugyanakkor két börtönőr is megbetegedett.

A fertőzötteket külön helyiségekben helyezték el, állapotukat a kórház orvosi személyzete folyamatosan figyelemmel kíséri. Mindannyian jól vannak, komolyabb tüneteik már nincsenek, ami azzal állhat összefüggésben, hogy a börtön elítéltjeinek 88%-a beoltatta magát.

Hirdetés

A börtön vezetősége értesítette a Beszterce megyei Közegészségügyi Igazgatóságot, és elrendelte a járvány továbbterjedését megfékező intézkedéseket. Folyamatban van a rabok áthelyezése is.

Azt viszont továbbra sem lehet tudni, hogy hogyan alakul ki a fertőzési góc, ki volt a fertőzés forrása. Ezt az epidemiológiai vizsgálat fogja kideríteni.

Hirdetés