A legjobb disznó(hús) mégiscsak a hal, mondja a halfogyasztásra biztató államtitkár

A hal az új birka, de hogy kerül a képbe a disznó?

Hirdetés

Már éppen hiányozni kezdett az aranyköpéseiről és juhimádatáról híres Petre Daea volt mezőgazdasági miniszter, hiszen amióta nincs, kicsit ellaposodott a közélet, meg a juhokról is alig hallunk manapság. Méltó utódja lehet Gheorghe Ştefan, bár ő „csak” államtitkári minőségben emeli birkamagaslatokba a … friss halat.

Az államtitkár Kolozsváron egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a mezőgazdasági minisztérium egy nagyszabású kampányt indít a halfogyasztás ösztönzésére, és reméli, hogy az erdélyieket is meg tudják győzni majd arról, hogy „a legjobb disznó mégiscsak a hal”.

Elsőre talán komolytalannak tűnik a téma, főleg ilyen tálalásban, viszont említésre méltó, hogy az EU-tagállamok közül Romániában eszik a legkevesebb halat, fejenként éves szinten alig 6 kg-ot. Pedig a hal egészséges, kiváló fehérjeforrás, fogyasztását az étkezési szakértők is javasolják (bár elég gyakran keringenek olyan hírek is az interneten, hogy van olyan halfajta, amelyik kifejezetten káros a szennyezett vizek miatt).

Az agrártárca ötlete a halfogyasztás ösztönzésére tehát nem ördögtől való, a projektet viszont csak jövő év elején indítják. A kormány a halkereskedelmet is megreformálná, hogy a haltenyésztők könnyebben értékesítsék a portékájukat, a nagy üzletláncok tőlük szerezzék be a friss halat.

Reméljük ebből meg is valósul valami, nem úgy, mint az előző kormánynak 6 millió euróból meg nem valósított haltőzsdéjéből, amelyik három napig működött, azóta se híre, se hamva. A mostani kormányt pár nappal ezelőtt értesítette az Európai Bizottság, hogy vissza kell fizetnie 14,96 millió lejt, mivel a beruházás nem valósult meg. Pedig tisztán emlékszünk, hogy személyesen Viorica Dăncilă és Petre Daea adta át

Hirdetés