A külügynél, az ukrán nagykövetségnél és több volt külügyminiszternél is kiverte a biztosítékot, hogy Marga területeket venne el Ukrajnától

Andrei Marga rendesen felkavarta a romániai közéletet.

Hirdetés

Nem maradt visszhang nélkül, hogy Andrei Marga, a BBTE volt rektora, korábbi külügyminiszter a napokban arról beszélt: Ukrajna határai nem természetesek, ezért szomszédainak – Oroszország mellett Romániának és Magyarországnak is – területeket kellene átadnia.

A bukaresti külügyminisztérium vasárnap közleményt adott ki, amelyben alfogadhatatlannak nevezte Marga kijelentéseit. Egyúttal jelezte: azok

ellentétben állnak az Ukrajna elleni törvénytelen, indokolatlan és kiprovokálatlan orosz agresszióval kapcsolatos hivatalos román állásponttal,

mint ahogy a nemzetközi jog alapelveivel is.

Az ukrán nagykövetség szombaton este felháborodott hangvételű közleményben reagált.

A képviselet szerint a kijelentések teljesen elfogadhatatlanok, és különösen súlyos kihágásnak minősülnek egy olyan időszakban, amikor Ukrajna „hősiesen védelmezi függetlenségét és egész Európa biztonságát”.

A nagykövetség szerint sajnálatos, hogy Marga megkérdőjelezi a nemzetközi jog egyik alapelvét, a határok sérthetetlenségét, ami a kontinens stabilitásának és biztonságának alapja.

Teodor Baconschi, aki Margához hasonlóan korábban a külügyminiszteri tisztséget töltötte be,

szánalmasnak és botrányosnak nevezte a kijelentéseket.

Szerinte Európát nem lehet olyan tortaként kezelni, amelyet eszelős diktátorok vad háborúk révén osztanak fel.

Hirdetés

Ezért felszólította Margát, hogy „próbáljon a 21. században élni”.

Egy másik volt külügyminiszter, Adrian Cioroianu az Orbánozós vonatra ült fel. Mint fogalmazott, „természetes, hogy Romániában is legyenek olyan illiberális személyek, akik arra rezonálnak, amit Orbán Viktor vagy Vlagyimir Putyin mond”.

Szerinte a történelem bebizonyította, hogy hibás az az elv, miszerint ha egy agresszív szomszédnak területeket engednek át, azzal ki lehet engesztelni.

Ha ugyanis egy agresszív országnak területeket adnak, az csak még agresszívabb lesz.

Bekérették a fehérorosz nagykövetet Bukarestben

Bekérette a román külügy Fehéroroszország bukaresti nagykövetségének ügyvivőjét, miután Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy nyilatkozatban arról beszélt: az Egyesült Államok háborúba taszítja Európát Oroszország ellen Ukrajna területén, a cél pedig az, hogy gyengítse Oroszországot és tönkre tegye Fehéroroszországot. „Ma Ukrajna, holnap Moldova, a balti államok, Lengyelország vagy Románia” – mondta Lukasenka.

A román külügy elfogadhatatlannak nevezte az ilyen kijelentéseket, amelyek Bukarest szerint az erőszakos fellépést hirdetik a nemzetközi kapcsolatokban.

Hirdetés