A közlekedési tárca hurráoptimista jelentése szerint ezerrel dübörög a munka az erdélyi autópálya-építéseken

Természetesen azt is ígérik, hogy idén már lesz olyan új szakasz, amelyen autózhatunk.

Hirdetés

Ha készpénznek vesszük a mindenkori bukaresti kormányilletékesek kijelentéseit, akkor minden évben több száz kilométernyi autópálya épül meg Romániában – ha viszont a tényeket nézzük, az észak-erdélyi autópályának már kilenc éve el kellett volna készülnie Nagyvárad és Brassó között, de egy rövid szakasz kivételével még mindig csak Kolozsvár és Marosvásárhely között autózhatunk rajta. Illetve van néhány helyszín, ahol épülget.

A közlekedési tárca államtitkára, Horaţiu Cosma hétfőn este hurráoptimista hangvételű jelentést tett közzé, miután bejárta az erdélyi autósztráda-építőtelepeket.

Három helyszínen járt, és szerinte mindhárom maximális fordulatszámon, ezerrel dübörög a munka.

A Kolozs megyei Magyarnádas és a Szilágy megyei Magyarzsombor között, 30 kilométeres szakaszon például, amelyet idén kezdett el építeni a román UMB, keményen belecsaptak a betonba: máris száz munkagéppel dolgoznak az építőtelep és az ipari utak kialakításán, illetve zajlanak a régészeti ásatások a nyomvonalon.

Persze azért annyira nem rózsaszín minden: még nem sikerült nyélbe ütni az összes kisajátítást, de az államtitkár szerint hamarosan ez is meglesz, és minden engedélyt megszereznek ahhoz, hogy a projekt megvalósítása zavartalan legyen.

Marosvásárhely környékén is hasonló nyüzsgést tapasztalt: a Marosvásárhely és Nyárádtő közötti tíz kilométeres szakaszon hat hónappal a munkálatok elkezdése után már 35 százalékban elkészült a projekt, több helyszínen már a beton tartóelemek beemelése is zajlik. Áthelyezték a közművezetékek jelentős részét is.

Ennek nyomán az államtitkár szerint az év végéig ez a szakasz el is készülhet.

Hirdetés

Az államtitkár ellátogatott az észak-erdélyi autópályát a dél-erdélyivel összekötő, Szászsebes és Torda között épülő A10-es autópálya még építés alatt álló második üteméhez is, ahol a Fehér megyei Tövis közelében felüljáró épül a vasúti sínek fölött, illetve egy csomópont kialakításán is dolgoznak.

Itt a kivitelező szerint nyárra akár be is fejeződhetnek a munkálatok, de az államtitkár gyanakvó: mint közölte, kiemelt figyelemmel követik nyomon a munkálatokat, miután már 2014 óta húzódnak.

Ez mind nagyszerű, de például az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszáról, amellyel teljessé válna a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti szakasz, nem esett szó. Vagyis annak az építése körül még mindig komoly a gubanc.

De persze örüljünk annak, ami épül.

Vagyis aminek a megépültét ígérik.

Hirdetés