A koronavírus-fertőzöttség mértékétől és beoltottak számától függően akár tömegrendezvényeket is lehet szervezni

Az oltottak mindenhol kedvezményeket élveznek: nyilvánosságra kerültek az augusztus elsejétől érvényes lazítások.

Hirdetés

Ha egy településen alacsony a koronavírus-fertőzöttség mértéke, akkor akár több tízezer fős tömegrendezvények is szervezhetők – igaz, ehhez az is szükséges, hogy a résztvevők maszkot viseljenek, védettek legyenek, és ezt vagy oltási igazolvánnyal, vagy negatív teszttel igazolják.

Kedden reggel nyilvánosságra került a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs tervezete, amely szerint elsejétől azokon a településeken, ahol az előző 14 napban az 1000 főre eső fertőzöttek száma nagyobb kettőnél, de kisebb vagy egyenlő háromnál, szabadtéren

legtöbb 2500, maszkot viselő személy részvételével lehet kulturális és szórakoztató rendezvényeket (például koncerteket) szervezni.

De csak akkor ha a résztvevők oltottak, és a második oltás óta eltelt 10 nap, esetleg 72 óránál nem régebbi negatív PCR-, illetve 24 óránál nem régebbi antigéntesztet mutatnak be, illetve ha átestek a fertőzésen, és a gyógyulásuk óta nem telt el több 180 napnál.

Azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta kisebb vagy egyenlő 2-nél 1000 főre vetítve az előző 14 napban, akár 75 000 fős megarendezvényeket is lehet szervezni – de a szájmaszk használata itt is kötelező, és a védettséget itt is ugyanúgy kell igazolni, mint az előző esetben.

Ha viszont egy rendezvényen csakis oltottak vesznek részt – tehát sem a negatív teszt, sem a fertőzésen való átesést igazoló okmány nem játszik –,

akkor a fertőzöttségi rátától függetlenül lehet 2500 fősnél nagyobb rendezvényeket szervezni.

A családi rendezvények – esküvők, keresztelők, egyéb ünnepségek – esetében ha a fertőzési ráta 2 és 3 között van, akkor szabadtéren 150, zárt térben 100 személy vehet részt, és a buli hajnali 5 órától éjjel 2 óráig tarthat.

A vendégek számába nem számítanak bele a 16 éven aluli gyerekek.

Ha a fertőzési ráta 2 vagy alacsonyabb, akkor szabadtéren 200, zárt térben 150 személy lehet jelen, a többi feltétel ugyanaz, mint az előző esetben.

Ha viszont minden személy védett – és ezt oltási igazolvánnyal, negatív tesztekkel vagy a betegségen való átesést igazoló irattal bizonyítja -, akkor 2 és 3 közötti fertőzési ráta esetén 300 személy vehet részt, ha pedig 2 alatti, akkor 400.

Hirdetés

Mindkét esetben legalább 2 négyzetméternyi helyet kell biztosítani a résztvevők számára.

A sportrendezvények esetén 2 és 3 közötti fertőzési ráta esetén a stadionok vagy sportcsarnokok 50 százalékos kapacitással működhetnek, de csak akkor, ha legalább 1 méteres távolságot biztosítanak a nézők között, és minden résztvevő bizonyítani tudja a védettségét.

Ha a fertőzési ráta 2 alatti, akkor ugyanezen feltételek mellett 75 százalékos kapacitással lehet sporteseményeket szervezni.

Ha viszont a rendezvényen csak oltottak vesznek részt, akkor a helyszín teljes kapacitása kihasználható.

Tüntetések és tömeggyűlések 2 és 3 közötti fertőzési ráta esetén 100, 2-nél kisebb ráta esetén 500 fő részvételével tarthatók, de kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítő használata, a távolságtartás.

A bárok, klubok, diszkók és játéktermek hajnali 5 és éjjel 2 óra között 70 százalékos kapacitással működhetnek 2 és 3 közötti fertőzési ráta esetén, 2-es fertőzési ráta alatt pedig teljes kapacitással.

Azonban itt már nincs kecmec: csakis oltottak léphetnek be az ezekben szervezett rendezvényekre, ha már eltelt 10 nap a második oltás beadása óta.

Hirdetés