A koronás olasz romániai útitársa, egy másik olasz férfi is elkapta az új vírusfertőzést

Az első férfival érintkező románokat már tesztelik, egyelőre nem találtak köztük fertőzöttet.

Hirdetés

Kedden írtunk róla, hogy egy Romániából frissen hazatért 71 éves olasz férfiról kiderült: koronavírus-fertőzésben szenved.

Szerdán a romániai útitársát, egy 51 esztendős olasz úriembert is ugyanezzel a betegséggel diagnosztizálták.

A második férfi egyelőre Piandimeleto településen lévő otthonában, házi karanténban van, állapota nem súlyos.

A külügyminisztérium még kedd este, az első olasz látogató megbetegedésének hírére közölte, hogy a Rimini megyei Cattolica településen élő idős férfi február 18–22-e között romániai felesége rokonait látogatta meg Gorj megyében, ám üzleti tárgyalások végett Dolj megyébe is átruccant. Hazaérkezése után jelentkezett a helyi sürgősségen köhögéssel és megfázásos tünetekkel, jelenleg kórházban kezelik, állapota súlyos, de stabil.

A külügy nem említette, hogy útitársa is volt.

Hirdetés

A román hatóságok járványügyi vizsgálatot kezdeményeztek, és elvileg mindenkit karanténba helyeznek, akik érintkeztek a fertőzött személyekkel. A Gorj megyei illetékesek szerda délelőttig 13 olyan személyt teszteltek le az új vírusra, akik érintkeztek a 71 éves olasszal – közülük szerencsére senki sem fertőzött – és újabb 19 ember vár kivizsgálásra.

Olaszországban – ahol egyébként mintegy 1,2 millió román vendégmunkás dolgozik – egyre nagyobb a pánik – szerdán a fertőzöttek száma már 370 volt az itáliai félszigeten, és 12 újabb halálesetet regisztráltak a COVID-19 miatt.

Hirdetés