Illusztráció / Pixabay

A járvány titokban végbement csodája a hálószobákban történt: itt a várva várt bébibumm

A tavalyi történelmi mélypont után idén meghaladhatja a 200 ezret a születések száma Romániában.

Hirdetés

A koronavírus-járvány tavalyi kirobbanása után már szó volt róla, hogy a hosszan tartó, kényszerű közelség következtében 2021-ben várhatóan nőni fog a gyermekszületések száma, hiszen ez mindig is így volt a korábbi pandémiák, a természeti katasztrófák vagy a háborúk után. Valamiért az emberekben ilyen nehéz helyzetekben megnő a vágy a gyermekvállalásra – a számok még a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, a pusztító hurrikánok vagy a 2004-es cunami után is emelkedtek. A statisztikusok által világszinten megjósolt bébibummot a korábbi felmérések még nem igazolták,

a legfrissebb adatok azonban egyértelmű ugrást mutatnak, legalábbis Romániában.

2021. márciusában 1749-cel több újszülött jött a világra, mint az előző év márciusában, összesen 13 606. Az előttünk álló hónapok során hasonló születésszám várható, a legtöbb baba júliusban és augusztusban fog a világra jönni. A számítások szerint idén az újszülöttek száma meghaladja a 200 ezret Romániában, ami a 2020-as történelmi mélypont (161 320) után kész csodának számít. 2019-ről 2020-ra negyvenezerrel kevesebb baba született, ami alapján azt prognosztizálták, hogy ilyen ütemű csökkenéssel 40 éven belül 13 millióra csökken Románia lakossága.

A szülészeti klinikák is alátámasztják, hogy az elmúlt négy hónapban jelentősen több várandós nő fordult hozzájuk,

elsősorban 25-39 év közötti, városi környezetben élő nők, akik első gyermeküket várják. Sok olyan pár vár babát, akik akár 7-8 éve együtt vannak, de a gyermekvállalás eddig nem szerepelt a prioritások között. A második gyermekük érkezését jellemzően a 32-36 év közötti nők várják, a 25 év alattiakra viszont továbbra sem jellemző, hogy elhamarkodnák a babaprojektet.

Hirdetés