A hivatalosan közöltnél több Covid-halott lehet Romániában, és EU-s összevetésben sem áll túl jól az ország

Az uniós átlagnál magasabb az elhalálozások aránya.

Hirdetés

A legkevésbé sem hízelgő adatokat tett közzé a romániai egészségügy helyzetéről a koronavírus-világjárvány vonatkozásában az Európai Bizottság, amely a 2020-as évet, illetve az idei esztendő első nyolc hónapját górcső alá véve állított ki igencsak elgondolkodtató bizonyítványt a romániai állapotokról.

A kimutatásból kiderül, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 16 000, idén augusztus végéig pedig további 18 500 személy hunyt el a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.

A Covid-19 okozta elhalálozások aránya ennek nyomán idén augusztus végéig magasabb az EU-s átlagnál:

12 százalékkal haladja meg azt.

Miközben ugyanis az EU-s átlag 1590 halott egymillió lakosra vetítve, Romániában ez a szám 1790.

És ez az arány mostanra vélhetően még rosszabb, hiszen a járvány ősszel tomboló negyedik hulláma további mintegy 20 000 emberéletet követelt, így az országban hivatalosan összesen már több mint 57 800-an haltak meg a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

A jelentés készítői ugyanakkor azt feltételezik, hogy a valós adatok ennél is magasabbak.

Az egyik ok az, hogy

nem végeztek és végeznek elég tesztet,

másrészt a járvány kezdetén nehezebb volt egyértelműen megállapítani az elhalálozások okát.

Ráadásul az elhalálozások közé nem számítják be azon haláleseteket, amelyek csak közvetve következtek be a járvány miatt: vagy azért, mert egyes, nem covid-betegségben szenvedők nem fértek hozzá az orvosi ellátáshoz, vagy azért, mert a különleges kezelést igénylő betegek nem mentek el az egészségügyi intézményekbe, mert féltek, hogy megfertőződnek.

A jelentés nem zárja ki, hogy a nem kielégítő intenzitású tesztelés miatt számos, halállal végződött fertőzéses esetet nem is sikerült diagnosztizálni.

Hirdetés

A dokumentum egyébként sem fest hízelgő képet a romániai egészségügyi helyzetről, mivel az ország a nem a covidhoz kötődő halálokok terén is dobogós az EU-ban: a harmadik helyen áll.

Azon elhalálozások okai között, amelyek elvileg megelőzhetőek lettek volna,

a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdőrák és az alkoholhoz kötődő megbetegedések vezetnek.

A kezeletlen prosztataproblémák és melldaganatos esetek miatt bekövetkezett elhalálozások terén is siralmas a helyzet: arányuk az EU-s átlag kétszerese.

A jelentés az okok többet azt is megemlíti, hogy a járvány első évében sok orvosi konzultációt lemondtak, a személyes találkozást kiváltó távgyógyászat viszont Romániában még nem nyert akkora teret, mint más EU-tagállamokban.

A dokumentum szerzői nem mulasztják el azt is megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány óriási terhet ró a romániai egészségügyre, és persze arra is kitér, hogy a lakosság nagy részének ódzkodása miatt az átoltottság is alacsony.

Egyébként a hétfői adatok szerint a járvány negyedik hulláma továbbra is visszahúzódóban van: 946 új fertőzöttet találtak egy nap alatt, ami jóval kevesebb, mint a múlt keddi 1421. Meggyógyult 1736 páciens, 89 pedig meghalt – rajtuk kívül 17 korábbi elhunyt esetében mostanra erősítették meg, hogy a koronavírus-fertőzéshez kapcsolódik a haláluk. Beszédes adat, hogy az elhunytak közül 95 en voltak oltatlanok – ez 89,62 százalékos arány.

A kórházakban már csak 3848 fertőzöttet kell ápolni, közülük 665-en vannak intenzív osztályon.

Hirdetés