Fotó: bzb.ro

A háború kellős közepén sztrájkba léptek egy brassói haditechnikai gyár dolgozói

Ez már a második eset, hogy a hazai hadiipar nagyot koppan és leáll. Jókor.

Hirdetés

Beszámoltunk arról, hogy február közepén leállt a munka a két, állami tulajdonban levő kudzsiri fegyvergyárban. Az alacsony bérezés miatt meghirdetett általános sztrájk békeidőben is kínos lett volna, hiszen nemzetbiztonsági ágazatról van szó. De a munkabeszüntetés éppen akkor következett be, amikor javában nőtt a feszültség Ukrajna és Oroszország között.

Eltelt egy hónap, a szomszédban dúl a háború… és mi történik? A bukaresti központú, szintén állami tulajdonban levő Romarm Románia legnagyobb, védelmi technikát gyártó vállalata. Nos, a Romarmhoz tartozó brassói Carfil vállalat 370 dolgozója szerdán beszüntette a munkát. Suba Árpád szakszervezeti vezető szerint a sztrájk oka az, hogy a munkások két hónapja nem kapták meg a bérüket. A pontosság kedvéért: a 370 munkás közül olyan 300-an minimálbérért (2550 lej) dolgoznak.

A hírek szerint elkezdődtek a tárgyalások a vállalat vezetőségével, és az eredménytől függően a dolgozók abbahagyják vagy folytatják a sztrájkot.

A Carfil vállalatnál haditechnikai felszereléseket gyártanak, elsősorban tankelhárító gránátvetőket és bombavetőket.

Nem mellesleg: gratulálunk a román állami szerveknek, a kormánynak meg az elnöknek, hogy olyan derekasan kiállnak az ukrajnai menekültekért. Azért is szívesen gratulálnánk nekik, ha ráérő idejükben a saját polgáraikért is kiállnának.

Hirdetés