Egy kávét és cigarettát forgalmazó cégtől rendelt az állam maszkokat jó sok pénzért, most megjelent a DNA

Nem volt nehéz kiszúrniuk a korrupcióellenes ügyészeknek, hogy a közbeszerzési hatóság a pandémia eleji zűrzavart kihasználva halászott kicsit a zavarosban.

Hirdetés

Nyílt titok, hogy a pandémia eleji pánikot és zűrzavaros kormányzást egyes döntéshozó pozícióban lévő köztisztviselők, és az állami pénzcsapokra rácsatlakozott obskúrus üzletemberek arra használták, hogy megszedjék magukat. Jó pár botrány kerekedett emiatt, sokan lebuktak, de a korrupcióellenes ügyészek még mindig találnak gyanús ügyleteket.

A legújabbat nem is volt nehéz kiszúrni, már csak a szerződés nagyságrendje miatt is. Ugyanakkor joggal merült fel a kérdés:

mi oka volt az országos közbeszerzési hatóságnak arra, hogy éppen egy kávét és cigarettát forgalmazó cégtől, a Romwine&Coffetól rendeljen egészségügyi maszkokat?

A kérdés a DNA-t is foglalkoztatta, így összegyűjtötte a bizonyítékokat, és vád alá helyezte a beszerzési hivatal elnökét, Nagy Corneliát, valamint egyik tanácsadóját, Hohan Mădălina Ioanát, akiket hivatali visszaéléssel vádolnak.

A Romwine&Coffe neve nem először merül fel a járvány idején feltételezett korrupciós ügyek kapcsán. Amerikai lapokhoz is eljutott a híre, hogy a Bukaresttől mintegy harminc kilométerre székelő cég két állami szerződést is megszerzett, miközben soha nem is foglalkozott egészségügyi termékek forgalmazásával. A vállalkozás még arra sem volt képes, hogy határidőre leszállítsa

az átlagosnál kétszeres áron kínált, 1 millió 750 ezer maszkot.

Hirdetés

A DNA ezúttal egy 50 millió lej értékű szerződést vizsgál, azt gyanítva, hogy a közbeszerzési hivatal vezetője és tanácsadója, valamint a cégvezetők zsebébe is jutott az összegből. Utóbbiak elleni vád: befolyással való üzérkedés, pénzmosás, csalás és hamisítás. Gondot fordították rá, hogy elkerüljék a késedelem miatti pénzbüntetést (közel 13 millió lejt), ezért meghamisították a szerződésben vállalt határidőket is.

Az ügyészek szerint közel 23 millió lej (azaz több mint 4,6 millió euró) haszonra tettek szert, ami nem egy aprócska összeg.

Hirdetés