Fotó forrása: facebook.com/CFRCalatori.ro / Cipri Andrei Neculai

A bíróságokon siklik el a vasútfejlesztés: 320 millió eurót buktunk jogi csatározások miatt

Mire aláírták az Apáca és Kaca közötti szakasz szerződését 22 jogvitát kellett megoldani.

Hirdetés

Tavaly év végéig Románia mintegy 320 millió eurót bukott azon, hogy nem képes elgördíteni a jogi akadályokat a vasútfejlesztés útjából. Az Európai Bizottság vissza nem térítendő támogatásait az Európai Hálózatfinaszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, rövidítve CEF) programon keresztül biztosítja a Brassó és Segesvár közötti vasút három szakaszának kiépítésére, csakhogy

nem sikerült időben lebonyolítani az eljárásokat, ezzel pedig bizonyos összegek elúsztak.

Erről Lucian Bode szállításügyi miniszter beszélt annak apropóján, hogy a kampány utolsó hetében időt szakítottak az Apáca és Kaca közötti alszakasz szerződésének aláírására. Ez az etap fontos része a Brassó–Segesvár-vonalnak, mely a 4-es számú páneurópai közlekedési folyosóhoz kapcsolódik.

Ha hihetünk a tárcavezetőnek, a szóban forgó szakasz kivitelezési szerződésének aláírásáig 22 jogi csatát kellett megvívni, a Predeal és a Brassó közötti rész pedig azért nem haladhatott, mert folyamatosan elhalasztották a versenytárgyalás kiírását. Ezek a jogi elakadások – amellett, hogy a fejlesztést akadályozzák – pénzvesztést is hoztak Románia számára, ugyanis a CEF-en keresztül lehívott pénz egy részét (1,1 milliárd euróból 320 milliót) vissza kellett téríteni miattuk.

A Brassó és Segesvár közötti vasútfejlesztést egyébként 2024-ig kellene befejezni, ami nem lehetetlen Bode szerint.

A Konstanca és Kürtös közötti vasútvonalból eddig 360 kilométert sikerült korszerűsíteni,

Hirdetés

ehhez hozzáadódik az Apáca és Kaca közötti, mintegy 44 kilométeres szakasz. A Brassó és Segesvár közötti 128 kilométert három részre osztották, ha elkészül, akkor 160 km/óra sebességgel tud haladni a vonat a felújított pályán, 47 percre redukálva távolsági időt egy InterRégió vonat számára. Csak összehasonlításképpen: ugyanezt a távolságot jelenleg közel három óra teszi meg egy IR-vonat.

Romániának hiába van európai szinten az egyik legkiterjedtebb vasúthálózata (11 ezer kilométer), mind a karbantartást, mind a fejlesztést elhanyagolták az évek során. Az EU által biztosított összegekből sem halad a korszerűsítés, mivel óriási késések vannak a kivitelezésekkel. Mint láthatjuk Bode nyilatkozatából, még a már lehívott pénzt sem sikerül elkölteni.

Hirdetés